Under det tidiga 60-talet uppfattades det neutrala Sverige som något av en domare i världsfrågor. Vi hyllades i u-länderna och fruktades men respekterades av stormakterna. (På bild: Dag Hammarskjöld.)
Att FN:s generalsekreterare var svensk hade stor betydelse. Dag Hammarskjöld sågs, åtminstone här hemma, nästan som en världspresident. Hans död och försvinnande 1961 hör till de där händelserna där alla som upplevde dem kan säga var de var och vad de gjorde när nyheten kom.
I detta avsnitt av Välfärdsåren har Göran Hägg besök i studion av Dag Hammarskjölds närmaste man Sture Linnér, som bl.a. berättar om ögonblicket då Dag bad honom att inte följa med på planet som sedan kraschade.
Göran Häggs bok Välfärdsåren, om svensk historia 1945-1986, rosades av kritikerna när den kom ut 2005. Den kallades bl.a. ”en av de viktigaste politiska böckerna på många år” av Svenska Dagbladet. Nu blir boken tv-serie på Axess TV med författaren själv som programledare.
Tiden från andra världskrigets slut fram till rekordåren 1968-74 täcks av de sex avsnitten på Axess TV. Björn Ulvaeus, Ingvar Carlsson, Åsa Moberg och Owe Thörnqvist är några av dem som Göran Hägg pratar med om dessa märkliga år i vår historia.