Anrik tidskrift firar 110 år i debatten

Svensk Tidskrifts senaste årsbok "Året som ställdes in".

1911 grundade nationalekonomerna Eli Heckscher och Gösta Bagge den liberalkonservativa tidskriften Svensk Tidskrift. 110 år senare fortsätter den att bidra till en energiinjektion i den svenska debatten.

Bland annat kan man se hur Svensk Tidskrift satt spår i historien när man läser den nyutkomna doktorsavhandlingen Folkhemmets styvbarn. Humanioras legitimitet i svensk kunskapspolitik 1935–1980 av idéhistorikern Hampus Östh Gustafsson. Här finns flera referenser till hur den precis som idag rör sig mellan höga och låga tonlägen inom svensk inrikespolitik, inte sällan kryddat med fina inslag ur svensk litteratur och kultur.

Svensk Tidskrift kommer numera enbart ut i digitalt format och återfinns via https://www.svensktidskrift.se/ där nya artiklar publiceras varje fredag. Därutöver ger man årligen ut en tryckt samlingsskrift som är en årsbok över de tjugo mest lästa texterna från året som gått. Den senaste har den dramatiska och träffande titeln Året som ställdes in, naturligtvis med hänvisning till pandemin. Men även om mycket stannade upp var det också mycket som fortsatte i form av politiska samtal.

Artiklarna bjuder bland annat på läsning med referenser till diktare som Hjalmar Gullberg och Harry Martinson, tragikomisk läsning som ”Sprit löser Corona-krisen” (av tidskriftens chefredaktör Amanda Wollstad), resonemang om vad borgerlighet egentligen är och hur borgerliga partier bör vara, med mera – årsboken är en liten pärla. Och om du inte redan har gjort det – gör Svensk Tidskrift till en god vana: sätt upp dig för en trevlig tradition i form av en prenumeration på läsningen.

Katarina O'Nils Franke

Redaktionssekreterare i Axess.

Läs vidare