Borgerlig medvind i Finland

Alexander Stubb. Leder mätningarna. Foto: Friends of Europe/flickr.

Samlingspartiets kandidat Alexander Stubb har gått upp i klar ledning inför det finländska presidentvalets första valomgång den 28 januari.

I november vägde det ganska jämnt (28 – 26) mellan honom och De grönas Pekka Haavisto. Men nu noterar Stubb 31 procents stöd i en färsk mätning från Taloustutkimus/YLE [länk i kommentar], medan Haavisto har fallit tillbaka till 23 procent.

För att bli vald redan i första omgången måste en kandidat nå över 50 procent. Det verkar osannolikt att någon ska göra. En andra omgång äger i så fall rum den 11 februari och i en sådan skulle Stubb vinna stort (58 – 42) mot Haavisto enligt Taloustutkimus/YLE.

Centerpartiets Olli Rehn ligger trea i den nya mätningen med 12 procent. Stödet för Sannfinländarnas Jussi Halla-aho ligger med 10 procent långt under vad partiet noterar i mätningar om nästa riksdagsval och detsamma gäller i än högre grad Socialdemokraternas Jutta Urpilainen. Hon rycker visserligen fram tre procentenheter, men det sker från fyra till sju procent.

Det förtjänar också att noteras att Samlingspartiet har ett sammanvägt stöd på 22 procent i de löpande mätningarna av partisympatier. Det är högre (!) än valresultatet från i våras trots att man är statsministerparti i en fyrpartiregering som för kärv krispolitik och där Sannfinländarna, med flera ledande företrädare som varit i rejält blåsväder, ingår.

Statsminister Petteri Orpo är en traditionell finländsk politiker utan stjärnstatusen hos företrädaren Sanna Marin. Men kanske är det snarare praktiskt handlag än star quality som väljarna efterfrågar?Uppenbarligen har det också sina fördelar att verka i ett land där tidigare utrikes-, migrations- och kriminalpolitik har banat väg för ett snabbt Natomedlemskap och satt käppar i hjulet för klanvälde och gangsterism. Att Sannfinländarna tvingas ta ansvar i regeringsställning och inte, som SD i Sverige, kan både äta kakan och ha den, gör säkert också sitt till.

PJ Anders Linder

VD och chefredaktör i Axess. 

Läs vidare