Fortsatt starkt stöd för Ukraina!

Mängder av människor samlas varje måndag för att visa stöd för Ukraina. I förgrunden Belarus oppositionsledare Svjatlana Tsichanouskaja. Foto: Karl von Baumgarten/Måndagsrörelsen

Varje måndag kl 12.00 samlas Måndagsrörelsen till möte på Norrmalmstorg för att visa sitt stöd för Ukraina. Med en imponerande energi håller Gunnar Hökmark och Fredrik Malm i dessa möten vecka efter vecka.

Måndagsrörelsen startades som en opinionsrörelse för de baltiska staternas självständighet från Sovjetunionen och var verksam från mars 1990 till september 1991 då länderna blev självständiga. I samband med Rysslands fullskaliga invasion i Ukraina startades Måndagsmötena upp på Norrmalmstorg igen.

Att så många samlas visar hur starkt stödet för Ukraina är. Inte minst är det också en påminnelse till de Putinapologeter som tror och hoppas på att stödet snart ska ebba ut.

Idag talade bland andra Svjatlana Tsichanoŭskaja, Belarus oppositionsledare, följd av Sveriges utrikesminister Tobias Billström och sedan bistånds- och utrikeshandelsminister Johan Forssell.

Sedan Ryssland inledde sin fullskaliga invasion i Ukraina i februari 2022 har Sverige i juni i år bidragit med över 5,2 miljarder kronor i humanitärt och civilt stöd. Forssell talade på Måndagsrörelsens scen just om hur vi lägger om vårt svenska bistånd för att hjälpa Ukraina.

Det är rätt och riktigt att skicka svenskt bistånd och svenska vapen till Ukraina. De strider även för oss. Detta krig har gjort mycket skada, men något fint mitt i det tragiska är att vi insett vilken samarbetsvilja för fred och frihet det finns i Europa demokratiska länder emellan. Det är något hoppfullt som man gärna får påminna sig om. Varför inte på Norrmalmstorg nästa måndag klockan tolv?

Katarina O'Nils Franke

Redaktionssekreterare i Axess.

Läs vidare