Gängen i uppror mot sänkt marginalskatt?

Foto: Kristdemokraterna

Nu har jag läst Ebba Buschs jultal. Det var tyvärr ingen odelat positiv upplevelse. Visst finns där goda poänger om bristande ledarskap från regeringshåll och naiviteten i tron att mer välfärdsstat är kungsvägen till minskad brottslighet. Och där finns ett värdefullt påpekande om att det kommer att drabba hela samhället ifall man tillåter uppkomsten av en segregerad underklass.

Ebba Busch talar sig också varm för gemenskapernas betydelse. Rätt så. Men hon kunde vara tydligare med på vilket sätt hon tycker att politiken kan och bör främja dem.

Hennes kritik av centerledaren Annie Lööf är däremot bra underlig. Busch noterar att det pågår gängvåld i Lööfs hemstad Värnamo (där även jag växte upp) och verkar mena att detta beror på liberal politik. Det stämmer – om man med ”liberal” menar släpphänt och godtrogen. Och visst finns det självutnämnda liberaler som har haft och har den sortens syn på brottsbekämpning och invandring. Fast där har de intill nyligen varit i gott sällskap med de flesta politiska partier. Lasse Wierup talar i ”Gangsterparadiset” om Alliansens regeringstid som åtta förlorade år i kriminalpolitiken, så litet självkritik hade kunnat vara på sin plats.

Nåväl. Till sist har KD ändå skärpt ihop sig – i alla fall klart mer än Centerpartiet – vilket gör det helt legitimt med några passningar till Annie Lööf. Men det hade inte skadat att tänka igenom dem en extra gång. Ty när Busch ska häckla Lööf för hennes ”Värnamoliberalism” och hur den har lett till ”Värnamos sits” (med gängvåld) beskriver hon den som bestående av Rut-avdrag, marknadshyror, liberalisering av Las och slopad värnskatt.

Ursäkta, men vad tusan har detta med maktkamp mellan gangstergäng att göra? Tror Ebba Busch att det skjuts och sprängs, därför att de kriminella är arga på att turordningsreglerna ska ändras? Sist in, först ut, gäller ju inte ens i kriminalvården. Eller tror hon att ett gäng är rasande för att de andra har fått igenom större Rut-avdrag? Skulle våldet bedarra om ingenjörer fick betala högre marginalskatt och Hyresgästföreningen mer att säga till om!?

Jag håller med om att Januariöverenskommelsens 73-punktsprogram är svagt när det gäller brottslighet och migration. Men säg då det, i stället för att klaga på de inslag i programmet som hela borgerligheten ändå har skäl att välkomna.

Inget fel med ideologisk kritik. Men någon j-a ordning måste det vara även i ett jultal.

PJ Anders Linder

VD och chefredaktör i Axess. 

Läs vidare