Håll vardagen igång

Foto: rawpixel.com form PxHere

Under gårdagskvällen höll statsminister Stefan Löfven ett tal till nationen. Syftet var att inskärpa allvaret i situationen, tacka för förståelsen och samarbetsviljan samt göra oss alla beredda på att krisen kan ta tid och leda till nya förändringar och begränsningar i vardagen.

Det är exceptionellt att en svensk politiker håller ett sådant tal, men så är det också exceptionella omständigheter som råder.

I Tyskland har man gått så långt att man från och med idag förbjuder samlingar på mer än två (!) personer (familjer är undantaget). Polis och ordningsvakter sätts nu på att kontrollera och bötfälla dem som bryter mot lagen.

Det är en tydlig signal till det tyska samhället om att ta den här smittspridningskrisen på djupaste allvar. Men kanske är lagen väl drastisk? Förmodligen är man extra på tårna efter att förbundskansler Angela Merkel satts i karantän, då hon träffat en läkare som senare har visat sig vara smittad av coronaviruset.

Tyskland testar den här lagen i två veckors tid med eventuell förlängning. Enligt Niedersachsens ministerpresident Stephan Weil (SPD) är det svårt att tro att detta fungerar under en längre tidsperiod – tänk bara på alla flerbarnsfamiljer som bor i trånga lägenheter utan balkong eller trädgård, säger han till tyska Spiegel (22/3).

Det mesta i Tyskland är nedstängt så när som på apotek och mataffärer. Krisens (nödvändiga?) åtgärder river djupa sår i den tyska ekonomin. Den svenska ekonomin är än så länge inte lika nedstängd, vilket bland annat möjliggörs av att våra svenska förskolor och grundskolor håller öppna. Ändå ser vi redan svåra konsekvenser i form av varsel, stundande massarbetslöshet och lågkonjunktur.

Vad som är rätt och fel är i detta läge omöjligt att veta. Vi behöver ta hand om oss själva och varandra och i bästa möjligaste mån försöka att hålla vardagen igång.

Följer du Axessbloggen? Då kanske Axess Magasin är något för dig – prova tre nummer för endast 129 kronor.

Katarina O'Nils Franke

Redaktionssekreterare i Axess.

Läs vidare