Har Morgan Johansson rätt om återvändandet?

Foto: Regeringen

 

Justitieminister Morgan Johansson (S). Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet.

”De senaste sex åren har över 80 000 före detta asylsökande faktiskt lämnat Sverige. Det är 1 000 i månaden. Så återsändandet fungerar också”.

Orden är justitieminister Morgan Johanssons (S) i SVT-duellen mot Jimmie Åkesson förra veckan. Om det verkligen stämmer är det utan tvekan en stor bedrift av regeringen. Framväxten av så kallade ”skuggsamhällen”, befolkade av människor som lever i fullständig misär, är en av de allvarligare konsekvenserna av den förda migrationspolitiken.

Att staten därför har förmågan att, om så krävs, utvisa människor som inte har rätt att vistas i landet är avgörande om inte skuggsamhällena ska bli fler och större. Enkelt i teorin. Uppenbarligen svårt i praktiken. Tills nu.

2016 flaggade dåvarande inrikesminister Anders Ygeman (S) för att uppemot 80 000 personer som sökt asyl i samband med flyktingkrisen skulle kunna få avslag och utvisas (SVT 27/1-2016). Uttalandet möttes med mycket stark skepsis givet den historiska erfarenheten.

Men nu har alltså regeringen, enligt Morgan Johansson, lyckats med att bygga upp ett system som fungerar. Jag har inte sett någon reagera över just det specifika uttalandet i SVT-debatten eller, för den delen, att S-maskineriet lyft fram denna uppenbara triumf för regeringen.

Varför?              

Erik Thyselius

Medarbetare i Axess.

Läs vidare