Laddar bäst som laddar lika?

Efter mycket fram och tillbaka är Brexit till slut ett faktum. Vi ser på, sörjer att kompisen inte vill leka med oss längre och hoppas att handeln inte fördärvas alltför mycket.

Samtidigt vill EU-parlamentet ha en och samma laddare för alla mobiler och surfplattor. Helst ska detta bli lagförslag till sommaren. Det är tydligen bråttom att vi alla ska ladda lika. Men har vi inte viktigare frågor att tampas med?

Tajmingen är smått ironisk och man tänker stilla: medan britterna glatt kan fortsätta ladda sin teknik hur sjutton de vill kommer vi andra att sitta kvar i en DDR-tillvaro med en och samma laddare.

Teknikbranschen suckar. Det här är heller inte första gången förslaget förs på tal. Redan 2009 skrev 14 företag under på att försöka skapa en gemensam standard för mobilladdare, efter påtryckningar från EU-kommissionen. Även om det fortfarande finns olika laddare har de flesta ändå standardiserats genom att det mesta är USB-portar.

Med detta i åtanke känns det extra onödigt att EU-parlamentet lägger tid och möda på en standardisering. Argumentet att det ska vara bra för miljön går ju hem i dessa dagar. Förmodligen innebär förändringen tyvärr att en hel del fullt brukbara laddare från idag måste slängas för att de inte passar imorgon.

Storbritannien lämnar samarbetet och just i sådana här onödiga styrningsfrågor kan man känna ”lucky you”.

Följer du Axessbloggen? Då kanske Axess Magasin är något för dig – prova tre nummer för endast 129 kronor. 

Katarina O'Nils Franke

Redaktionssekreterare i Axess.

Läs vidare