Liberal maktskräll i Thüringen

Thüringens ministerpresident: Thomas Kemmerich (FDP) Foto: Sandro Hallank (Wikimedia Commons)

Att en liberal ministerpresident valts med hjälp av stöd från AfD har slagit ned som en bomb i det politiska Tyskland.

Glöm valdebaclet i Iowa. Den riktiga politiska spänningen finns i Thüringen. I stället för den förutspådda segern för Die Linkes Bodo Ramelow blev det i stället FDP:s Thomas Kemmerich som, med en rösts marginal, vann den avgörande omröstningen i lantdagen om vem som blir delstatens nästa ministerpresident.

Resultatet har sänt chockvågor djupt in i de rödgröna leden över hela Tyskland. Bakgrunden är att Kemmerich valdes tack vare AfD:s röster. På twitter skriver Juso-ordföranden Kevin Kühnert att CDU och FDP:s ”masker har fallit”, ena halvan av SPD:s nya partiledarduo Norbert Walter Borjans beskriver det som ett ”oförlåtligt dammbrott” och SPD i Thüringen talar om ”väljarförakt”. Programledaren Jan Böhmerman beskriver det som ett ”brott mot civilisationen”.

CDU:s regionale ledare Mike Mohrig, som fått utstå hård kritik för sin otydliga linje efter valresultatet i höstas – som innefattat i princip alla möjliga och omöjliga positioner samtidigt – menar att Kemmerich måste vara tydlig med att det inte får bildas någon koalition med AfD. I övrigt kan inte CDU ta ansvar för hur andra partier (AfD reds. anm) väljer att rösta.

AfD:s högerradikala ordförande i Thüringen, Björn Höcke, menade att det överordnade målet var att stoppa Ramelows röd-röd-gröna-koalition att nå makten.

För FDP i Thüringen, som med nöd och näppe lyckades ta sig över femprocents-spärren i delstatsvalet, är detta självklart en enorm seger. Faktum är att Kemmerich blir den andra liberala ministerpresidenten i det moderna Tysklands historia. På förbundsnivå har reaktionerna varit blandade: FDP:s vice ordförande Wolfgang Kubicki jublar över Kemmerichs seger medan andra förbundsledamöter beskriver stödet från Höcke som ”oacceptabelt”.

Under sitt första tal som ministerpresident sade Kemmerich att han vill se en koalition mellan CDU, SPD och Die Grünen. Av buropen i lantdagen att döma kan en sådan bli svår att skapa. Å andra sidan har dagen visat att vad som helst kan hända i Thüringen.

Hur det här kommer att påverka tysk politik framöver är ännu för tidigt att säga. Spekulationer om huruvida samarbetet mellan CDU och SPD kan komma i gungning har redan dykt upp.

Fortsättning följer.

Följer du Axessbloggen? Då kanske Axess Magasin är något för dig – prova tre nummer för endast 129 kronor. 

 

Erik Thyselius

Medarbetare i Axess.

Läs vidare