Logga ut i sommar

Tid för återhämtning. Foto: Unsplash.

Semester innebär för många människor sol, bad och kanske en och annan välförtjänt öl framför grillen. För att inte nämna mer tid för att läsa en god bok. Gärna en tryckt på papper. Tyvärr, mig själv inräknad, verkar allt färre personer ha tid för den klassiska bokläsningen.

Smartphones och paddor kan givetvis vara utmärkta källor till både kunskap och underhållning men ju mer vi lär oss om hur våra hjärnor fungerar, desto mer bekymmersam blir åtminstone jag över hur algoritmerna påverkar oss. Vad händer när det tålamod som krävs för att ta sig an en verkligt bra skönlitterär upplevelse inte längre finns hos stora delar av befolkningen, ersatta av kraven på de snabba kickarnas omedelbara tillfredsställelse?

Läsning är också en fråga om övning. Lär du dig inte tidigt att läsa, inte minst längre texter som kräver koncentration, blir uppförsbacken i vuxen ålder enorm. Att andelen svenska ungdomar som läser regelbundet aldrig har varit så liten som den är idag stämmer därför till eftertanke.

Resonemangen ovan har jag stulit från Torbjörn Elensky, Erik Jersenius, Isak Skogstad och Håkan Lindgrens utmärkta texter som publicerade i Axess nr. 2 (2022). De läses med fördel på papper. Numret beställer du här.

Och ja, jag är medveten om att denna text du nyss läst endast finns tillgänglig digitalt.  

Med allt detta sagt. Gör dig själv, och din hjärna, en tjänst. Logga ut. Häll upp en kall. Och läs en bok. Det ska i alla fall jag göra. 

Glad sommar!

Erik Thyselius

Medarbetare i Axess.

Läs vidare