Migrationspolitik av kameleontmodell

Foto: Magnus Liljegren/Regeringskansliet

Morgan Johansson gjorde vad han kunde för att ta vinden ur seglen på Moderaterna idag. Ett par timmar efter att den moderata integrationskommissionen presenterat sitt arbete kallade justitieministern till presskonferens för att berätta på vilka punkter som S givit efter för MP. Att döma av antalet svävande besked frestas man dra slutsatsen att kakan togs ur ugnen innan den var gräddad. Men kanske var detta det bästa som kockarna gemensamt kunde åstadkomma.

Lagrådsremissen innebär i huvudsak att de tillfälliga reglerna ska bli permanenta, vilket innebär en skärpning bara om man jämför med hur regelverket såg ut före 2015. Jämför man med idag är det snarare motsatsen till en skärpning som regeringen lägger fram med realamnesti för ensamkommande som kanske främsta exempel. (Marcus Nilsen utreder det senare här). I vad mån kraven på språkkunskaper och försörjningsförmåga har skärpa får vi veta först när vi får veta vad som kommer att krävas. Möjligheten att ta hit anhöriga utan att kunna försörja dem lämnas dessutom öppen för vissa nyanlända.

Moderaterna tar ett större grepp med sina 100 förslag, där migrationen bara är en del. Rapporten föreslår också åtgärder vad gäller bostadspolitik, skatter, bidrag, svenskundervisning och brottsbekämpning, för att ta några exempel. Kommissionen har gjort ett omfattande jobb, som Moderaterna kommer att ha god nytta av.

Inför valet 2022 kommer M att kunna tala för egen, väl genomarbetad linje. Socialdemokraterna får stå till svars för en MP-präglad kompromiss. Tydliga förslag om volymmål och bidragstak möter kameleontpolitik som ska kunna beskrivas som samtidigt stram (S) och generös (MP). Det blir besvärligt i en valrörelse där migrationen lär vara en av de viktigaste frågorna och där väljarkåren inte har mycket till övers för vaga besked och skönmålningar av läget.

PJ Anders Linder

VD och chefredaktör i Axess. 

Läs vidare