När Kina slår spiken i frihetens kista

Vy över ett alltmer ofritt Hongkong. Foto: bady qb/Unsplash

Frihetsutrymmet krymper i Hongkong. Det beror inte främst på pågående pandemi, utan att Folkkongressen i Kina nu godkänner den nya säkerhetslagen för landet. Framförallt innebär det att kinesiska säkerhetsstyrkor kan verka i Hongkong. Ett steg som får många att tala om slutet för ”ett land, två system”.

I USA meddelar utrikesminister Mike Pompeo att man inte längre räknar Hongkong som en autonom enhet. Det lutar åt att USA avslutar de särskilda ekonomiska avtal man hittills haft med Hongkong. Händelsen är en del i utvecklingen när USA nu inför sanktioner mot Kina med anledning av massfängslande av uigurer och andra muslimska minoriteter.

Utvecklingen med Kinas fri- och självständighetsbegränsningar är djupt tragisk. Det är bra att USA tar ställning när EU inte vågar löpa linan ut.

Kina verkar inte bry sig om sitt rykte utan tar för givet att omvärlden ska visa sin respekt. I Sverige har Kinas ambassad skickat brev till Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch efter att hon använt benämningen ”Wuhanviruset” under ett anförande i riksdagen. ”Det förstärker bilden av att Kina är mer intresserade av sitt eget rykte än att bidra till en effektiv smitthantering”, säger hon till Expressen. Men om Kina vill måna om sitt anseende i världen bör man bättre måna om Hongkong.

Årsskiftet 2013/2014 befann jag mig i Hongkong och skrev ett resereportage för magasinet Bulletinen (feb 2014). Förutom de vindlande höjderna slogs jag av blandningen mellan modernt och traditionellt. I utställningen på Hong Kong Museum of Art togs detta fram på ett smakfullt sätt. Jag minns särskilt en soffa i ljust trämaterial och vit stoppning. Den liknande vilken Ikea-möbel som helst och var också tänkt att användas på praktiskt ”efter behov”-sätt. Soffan kunde bli ett soffbord. Eller en likkista.

Ett tragikomiskt sätt att visa att man kan sluta i det man haft med sig i sin vardag. Konstverket berörde mig då och jag påminns om det idag när Kina hamrar ytterligare en spik i kistan för att begrava Hongkongs frihet.

Katarina O'Nils Franke

Redaktionssekreterare i Axess.

Läs vidare