Samhället är större än partipolitiken

Martin Ådahl Foto: Centerpartiet

Jag ser att flera ledande Jök-företrädare, till exempel Centerns Martin Ådahl, talar om misstroendefrågan som att den hotar att skapa kaos och oreda. Varför skulle den göra det? Parlamentarism går ut på att regeringen ska ha stöd i folkförsamlingen, eller åtminstone tolereras av den, och när stödet försvinner behöver konstellationer eller överenskommelser justeras. Det är demokrati in action, det vill säga raka motsatsen till kaos.

Att det blir stökigt i partipolitiken under en tid är något helt annat än att hela riket störtas ned i upplösning och anarki. Människor kommer att gå till jobbet, företag kommer att sälja varor och tjänster, vetenskapsmän kommer att forska, brandmän och soldater ha beredskap, frisörer klippa, präster predika, föräldrar köra till träning, barn ringa åldrade föräldrar, sjuksköterskor vårda, programmerare programmera och bönder bruka sin jord alldeles oavsett om Löfven, Lööf & Co äter mazariner hos talmannen så smulorna sprutar ur mungiporna.

Samhället är mycket större än partipolitiken.

Det kaos vi verkligen har anledning att oroa oss för är det som har pågått för fullt medan de rödgröna regerat för allt vad de är värda: gängvälde i utanförskapsområden, mobbning och stök i skolor, stöldräder på landsbygden, vandalisering på stan, pass och samordningsnummer på drift.

Att demokratin fungerar som den ska är ingen källa till oro jämfört med att staten inte gör det.

PJ Anders Linder

VD och chefredaktör i Axess. 

Läs vidare