Sprängningarna: Dags för Operation Permafrost

Ett sprängdåd i centrala Stockholm, ett i centrala Uppsala. Av mitt mediesvep att döma väcker det uppmärksamhet och oro men inte så rasande mycket förvåning. Att tala om normalisering vore att ta i, men risken tycks mig betydande för att pågår en gradvis tillvänjning. ”Sånt händer ibland.” ”Så är det att leva i en storstad.” Allra helst om förövarna fortsätter att gå fria.
 
För hur är det? Hur många av dem som ligger bakom det senaste årets sprängdåd (och gängmord på öppen gata) sitter i dag bakom lås och bom? Hur många har gripits för den groteska attacken på hyreshuset i Linköping? Hur många åtal har väckts? Jag vet inte, och jag blir gärna motbevisad om saken, men min misstanke är att deras antal är högst begränsat.
 
Rimfrost i all ära. Det behövs en motoffensiv av helt andra dimensioner – statsmaktens fulla legala kraft: Operation Permafrost – för att knäcka utvecklingen och förhindra att otryggheten och våldet blir något som möts med uppgivna axelryckningar och att svenska folket börjar ta in även annat beskydd än det som erbjuds av vaktbolag i sina hushållsbudgetar.
PJ Anders Linder

VD och chefredaktör i Axess. 

Läs vidare