Ta krigets allvar på allvar

Om Ryssland vunnit kriget på tre dagar, som Putin trodde när han tog klivet över gränsen till Ukraina, så hade han fortsatt till Estland och vidare. Angreppet på Ukraina är inte ett krig mot Ukraina, utan mot Europa. Varför ger vi då inte mer stöd? Vi behöver bli bättre på att stötta Ukraina och därmed hålla gränsen mot Ryssland.

Affärsmannen Bill Browder är i Sverige i samband med lanseringen av böckerna ”Mitt krig mot Putin” och ”Tsaren”, båda utgivna på Fri tanke förlag. Bill Browder skriver om den tragiska händelsen när hans ryska advokat Sergej Magnitskij torterades till döds i ett ryskt fängelse. Sedan dess har Browder vigt sitt liv åt att försöka ställa de ansvariga inför rätta.

Det är en mörk bild av samtiden som ges och Browder har heller inga ljusa tankar om framtiden. Under en lunch idag arrangerad av Fri tanke och Frivärld (både förlagets och tankesmedjans namn rimmar väl med vad han kämpar för) sa Browder att det är tillfredsställande att se Ukraina göra framgångsrika framryckningar mot Rysslands invasion på landet. Men han tycker samtidigt att det är svårt att vara optimistisk. Populister fortsätter ersätta mer vettiga ledare. Han tog upp det faktum att om två år är det presidentval i USA och då finns risken att Trump återväljs. Om han blir återvald kommer USA sannolikt sluta ge stöd till Ukraina – och det vore förödande. Putin är både skrämd och trängd. Han agerar impulsivt och improviserar sig fram. Vi behöver inte få tillbaka en liknande person i USA:s presidentroll. Tyvärr barkar utvecklingen ditåt.

Men trots Browders mörka framtidssyn kunde det samtidigt konstateras att mycket har hänt på de tio år som gått sedan han började strida för den goda saken. I Sverige har det nu blivit svårt att boka in ett möte med honom, trots att han för tio år sedan hade svårt att ens nå fram och bli lyssnad på.

Bill Browder gör ett imponerande arbete som kämpar för frihet och upprättelse.

Sedan mordet på Sergej Magnitskij har Browders arbete lett till att 34 länder antagit Magnitskijlagar, vilka ger makt att belägga människorättskränkare och kleptokrater med sanktioner. Vi bör läsa och lyssna till Browder. Vi behöver alla bli bättre på att ta krigets allvar på allvar.

Katarina O'Nils Franke

Redaktionssekreterare i Axess.

Läs vidare