Tyskland: coronabakslag för Söder

Vad händer nu? Foto: Pinkist.com

Det går fort i politiken. Så sent som i förra veckan pekades Markus Söder (CSU) fortfarande ut som en av de troligaste kandidaterna till posten som förbundskansler (se t ex min blogg i ämnet här). Att Bayerns masstestning missat 900 fall av corona skadar dock Söders image som den bäste krishanteraren. Och med ens blev kansler-racet betydligt öppnare.

I korthet handlar det om att Bayerns initiativ till att inrätta testningsstationer utmed motorvägar, tåg- och flygplatser inte fungerat lika effektivt som det var tänkt. Bland annat finns rapporter om att testresultat har fått skrivas ned för hand istället för via dator, vilket bidragit till flaskhalsar i systemet.

Av 85 000 utförda tester väntar 44 000 tusen personer fortfarande på att få sitt provsvar. Det är ett politiskt misslyckande för Söder, som under våren och sommaren inte dragit sig för att kritisera hur andra delstater hanterat coronakrisen.

Den offentliga bilden av hur väl politikerna hanterar krisen är avgörande för vem som till slut blir kanslerkandidat. Det vet både Söder och hans konkurrenter om. Därför är det ännu värre för Bayerns ministerpresident att 900 av de 44 000 tusen fallen visat sig vara positiva utan att personerna i fråga vet om det. Eftersom alla tyska medborgare, och inte bara bayrare, tilläts testa sig på kontrollstationerna finns det därmed en risk för att smittan har spridits ut i landet.

Givet Söders höga profil i coronafrågan har kritiken varit hård från hans motståndare, både på regional- och förbundsnivå. Det sistnämnda hänger sannolikt ihop med Söders möjliga anspråk på kanslerkandidaturen. Testmissen är ett uppenbart smashläge för den som inte vill se Söder i Berlin.

”Möjliga anspråk”? Ja, Söder har ju faktiskt inte sagt själv om han har några planer på att vilja bli förbundskansler, vilket i det här läget har varit till hans fördel. Att han fick avbryta en pr-turné i norra Tyskland när omfattningen av testmissarna blev känt hintar om att hans sikte inte bara är inställt på Bayern.

Att räkna ut Söder redan nu vore dock ett misstag. Likaså hans motkandidat Armin Laschet (CDU).

Vägen till Berlin blev med ens både krokigare och mer spännande.

Erik Thyselius

Medarbetare i Axess.

Läs vidare