VETENSKAP       BILDNING       TRADITION

Sök på axess.se

Sök i
Sortera

NR 1 2016TEMA: Nationalism på ont och gott

Ladda hem som PDF plus

Tema

En ömtålig nationalism

Just oklarheten och flexibiliteten kring brittisk nationalism har varit avgörande för dess varaktighet. Men nu hotas samhörigheten av separatistiska krafter.

Förneka inte nationen

Dagens antinationalistiska stämningar präglas av aningslöshet. Den demokratiska nationalstaten är en förutsättning för både jämlikhet och marknadsekonomi.

I den stora svenska famnen

Nationell identitet i svensk tappning bygger inte på etnicitet. Och man behöver inte ens vara medborgare för att ingå i den nationella gemenskapen.

I oskön förening

Extremhögerns etniska nationalism och den radikala vänsterns identitetspolitik har gemensamma intellektuella och politiska rötter. Båda känner sin särställning hotad.

I ständig kamp mot övermakten

Polens historia är kantad av hot mot dess överlevnad. Det har format en stark men komplicerad nationell självbild.

Ledare

Provocerande svagheter

Lettland reagerade kraftfullt när Ryssland angrep. Man fattade beslut om att på fyra år höja sin försvarsbudget från 0,9 till 2 procent av BNP, vilket är den ambitionsnivå som Natos medlemsländer har enats om.

Samhälle

Brev från Köpenhamn

Att svensk migrationspolitik kunde läggas om helt från en dag till en annan bekräftar många danskars bild av Sverige.

Bäst att bli intressant

Hösten 2014 höll de svenska Medelhavsinstituten i Rom, Aten och Istanbul på att förlora sitt statsanslag. Enligt budgetpropositionen skulle allt statligt stöd upphöra 2017.

De är snart ikapp oss

Sveriges fall som kunskapsnation får också konsekvenser för vår innovationsförmåga. Svenska företag får allt svårare att möta internationell konkurrens.

Den förberedde är beredd

Ska vi domedagsshoppa förnödenheter för att klara krisen, undrade väninnan halvt på skämt, halvt på allvar när statsminister Stefan Löfven och hans ministrar använt ordet "krisläge" vid varje snabbinkallad presskonferens under hösten.

I väntan på friheten

Relationerna med USA har börjat tina. Men samtidigt hårdnar regimens repression.

Menlöshet utan motstycke

Elsa är bygdens mobbningsoffer. Varje morgon slänger grannarna sina sopor på hennes tomt. När det sups lite extra om helgerna passar de på att öva prickskytte på hennes fönsterrutor, och en och annan av katterna har redan strukit med.

Miljarder i rullning

Inkompetent styrning av statliga tillgångar har orsakat hundratals miljarder i förluster. Ägarstyrningen behöver bli politiskt oberoende.

Vad skulle Jesus tycka?

Bland alla poddar där ute hör kulturjournalisten Eric Schüldts intervjupodd 60 minuter (Expressen Kultur) till dem som är verkligt värda att ratta in, eller vad man nu ska använda för uttryck för denna form av radio.

Vilka är vi?

Den ryska självbilden präglas av osäkerhet om den egna identiteten. Det leder till en oförutsägbar och intolerant politik.

Frizon

Fast i det förgångna

Klansamhällenas maktställning hotas av en digital informationsrevolution. Men utan en fungerande rättsstat riskerar moderniseringen att stanna av.

Leve Kejsaren!

Sverige utsätts kontinuerligt för spionage från främmande makt. Axess kan här publicera ett utdrag ur en analys från polisstaten Rappakaljiens underrättelsetjänst.

Opinion

Registrera inte lobbyisterna

Framväxten av en professionell lobbyism är inte ett demokratiskt problem. Den arbetar mer öppet än under den korporativa eran då bara vissa parter fick vara med och påverka.

Intervju

Jakt på stulna skatter

I samband med USA:s invasion av Irak plundrades Nationalmuseets samlingar. Den amerikanske marinkårsofficeren Matthew Bogdanos tog upp jakten på de försvunna skatterna.

Tradition

Förförare och fähund

Giacomo Casanova har kommit att personifiera förföraren. Hans memoarer är storslagna, men har först nu kommit i en tillförlitlig upplaga.

Civilisation

Anpassningens skamliga frihet

Antal Szerbs 30-talsroman Resa i månljus, om en ung man på flykt undan borgerliga konventioner och krav, har nu kommit på svenska.

Filologins återkomst

Den gamla vetenskapen filologi är åter aktuell. I stor utsträckning handlar det om ett försvar för den textbaserade kulturen i en tid av audiovisuella medier.

I främmande krafters våld

Imre Kertész Den sista tillflykten utkom nyligen på svenska. Där visar Kertész åter att han är en av de stora dagboksförfattarna.

Ny bild av Judas

Judas hör till Nya testamentets underligaste figurer. För evangelisterna var han skurken, och den kristna kyrkan förväxlade honom gärna med alla judar utan att besinna att också Jesus och lärjungarna var judar.

När känslor blir politik

En ny bok beskriver Socialdemokraternas skickliga hantering av människors känslor under 1900-talet. Också idag krävs förmåga att navigera i de politiska känslostormarna.

Pressen fördömde kristallnatten

En ny bok redogör för vad svenska tidningar skrev om andra världskriget.

Recension

400 år av pratsamhet

Engelsmän och fransmän har aldrig riktigt uppskattat varandra. När en brittisk skribent granskar dagens och gårdagens Frankrike är det därför bäst att läsa uppmärksamt för att tolka budskapet.

Allt vi inte vet

När Anna Lindh var miljöminister i Ingvar Carlsson regering på 1990-talet besökte hon Lunds universitet. Jag hade förmånen att guida henne och få diskutera miljöfrågorna med henne.

Borta och hemma med vinden

I början av 1400-talet gav sig sjöfararen Zheng He iväg från Kina med en väldig flotta. Han seglade västerut och kom efter många äventyr till Östafrikas kust.

Bortsjabblad revolution

Ukraina är en havererad stat. Efter statskuppen i februari 2014 har den styrts av nationalister med fascistiska förtecken. Detta har drivit isär dess kulturellt och historiskt sett olika delar.

En bräcklig vänskap

Dagens tyska socialdemokrater klagar över att partiet saknar ledargestalter som kan mäta sig med Angela Merkel. Med saknad minns man sina stora statsmän: Willy Brandt och Helmut Schmidt. Den nyss utgivna brevväxlingen dem emellan speglar Förbunds-republikens utveckling under tre dramatiska decennier. Barbro Eberan vet mer.

Falsk kapitalism

Den svarta röken från stålfabrikernas skorstenar färgade Joseph Stiglitz barndom. Den före detta chefsekonomen på Världsbanken växte upp i staden Gary i Indiana, uppkallad efter själva styrelseordföranden i US Steel.

Fångad inom sju sekunder

Enligt amerikanska musikbranschtidningen Billboard var svensken Max Martin den mest framgångsrika låtskrivaren i USA under 2015.

Målen och medlen

Ingen amerikansk utrikesminister i modern tid har varit lika omstridd som Henry Kissinger.

Slumsafari

Paris må vara en fest för livet, a moveablefeast, men festen tycks alltid ha varit bättre igår.

Terrorns teori och praktik

Summan av två sammanbrott har möjliggjort IS plötsliga entré på den globala arenan.

Viktoriansk realism

Under hösten 1983 använde satirtidningen Private Eye det lätt originella uttrycket "diskutera Ugandafrågor" som omskrivning för ljusskygga erotiska eskapader.

Krönika

Tjuvstaten

Var fjärde person av de 163 000 som sökte asyl i Sverige under 2015 kom från Afghanistan. Flyktingströmmen är ett symtom på den katastrofala situationen i landet, som varit i närapå konstant krig de senaste decennierna.

Samtiden

Alla dessa åsikter

I julas greps en reporter på SVT av de stämningar som vi alla kan gripas av när glöggen är vältempererad, klapparna lackade och granen glittrande. Och begick nyhetsrapportering genom introspektion.

NR 1 2016

Axess Magasin

Är en tidskrift inom området humaniora/samhällsvetenskap och utges av Axess Publishing AB. Tidskriftens målsättning är att fungera som en knutpunkt mellan den akademiska och den publicistiska sfären.

 

Chefredaktör: PJ Anders Linder
Redaktörer: David Andersson, Mats Wiklund, Jan Söderqvist.
Redaktionssekreterare: Katarina O’Nils Franke
Redaktionsråd: Peter Elmlund, Thomas Gür, Peter Luthersson, Nathan Shachar, Louise Belfrage
Ansvarig utgivare: Peter Elmlund

 

För att kontakta redaktionen, mejla redaktionen@axess.se.

...