VETENSKAP       BILDNING       TRADITION

Sök på axess.se

Sök i
Sortera

NR 3 2017TEMA: Moderater i motvind

Ladda hem som PDF plus

Tema

Efter förändringen

Moderaterna började som bromsklots men förvandlades så småningom till att driva på förändringar. Nu har inställningen blivit oklar.

En identitetskris

Moderaterna går bakåt i opinionen och de interna motsättningarna är de största på årtionden. Krisen beror på bristen på en ideologisk kärna.

Ingen ordning eller reda

De hyperrationella och hierarkiska Moderaterna har hamnat i en politisk villervalla. Men de som skyller problemen på Fredrik Reinfeldt flyr sitt eget ansvar.

Ledare

Förödande flathet

När dessa rader skrivs har statsminister Löfven precis ”öppnat” för att polisen kan få ökade anslag redan i år. Om detta magiska kodspråk – Stefan, öppna dig! – verkligen resulterar i klingande mynt till en hårt pressad kår får vi dock veta först när vårpropositionen presenteras den 18 april.

Samhälle

Annorlunda men lika

Paul Colliers analys angår också Sverige även om våra problem ser annorlunda ut.

Den nya pragmatismen

Frågan är inte kapitalism eller något annat system. Frågan är vilken kapitalism vi ska ha. Paul Collier hoppas på en praktisk variant, som lämnat ideologierna bakom sig.

Det stannar i familjen

I presidentvalskampanjen framstår socialisterna och den republikanska högern som uträknade i förtid. Men det finns väljargrupper som inte byter åsikt. Karin Stensdotter bjuder in oss till den traditionella högerns söndagsmiddagar.

Spelplanen vänds

Tysk politik drivs alltmer åt vänster, och Socialdemokraterna har plötsligt fått en chans att ta makten. Det blir svårt för Angela Merkel när sakpolitiken hamnar i centrum.

Stå för något

Paul Colliers pragmatism är ett högriskprojekt, som bortser från att även praktiskt lagda politiker måste ta hjälp av idéer när de prioriterar.

Frizon

Kuppen som offerrit

Statskupper misslyckas för det mesta. Men själva misslyckandet bärs upp av drömmen om att få offra sig på nationens altare.

Lyd våra värderingar

Kraven på en gemensam värdegrund för myndigheter och tjänstemän är ett åsiktstvång som undergräver demokratin. När värderingar görs till påbud försvagas försvaret av den enskildes frihet.

Socialism som evangelium

Annika Borg läser boken om när vänstern tog över Svenska kyrkan. Det blir en omskakande upplevelse att leta bland minnena från studietiden i Uppsala.

Opinion

Herre i sitt eget hus

Svenska politiker vet inte vad de vill med bostadspolitiken. Ett förslag är att lära av Norge.

Intervju

"Arabiska är sexigt i Israel nu"

Den israeliska tv-serien Fauda om soldater i specialstyrkor har blivit en succé både på hemmaplan och internationellt. En av seriens upphovsmän, Lior Raz, använde sig av sina egna erfarenheter när han skrev manus.

Tradition

Den poetiske äppelodlaren

När den hyllade norske poeten Olav Hauge dog upptäcktes ett stort antal dagböcker, som förmodligen överträffar dikterna i betydelse.

Civilisation

Bortsopade från litteraturhistorien

Peter Lutherssons nya bok Erfarenhetsunderskott beskriver svenska reseskildringar från 1800-talet. Här finns ett stoff som ingen förut har beaktat och som ger forskarna något rejält att bita i.

En hälsning från äldre tid

Ortnamnen är goda källor till kunskap om historien.

En perfekt text i en bristfällig värld

För 70 år sedan utbröt pogromer mot den judiska församlingen i Aleppo. Det är fortfarande oklart vad som hände med Aleppokodexen, som innehåller ovärderlig information om Gamla testamentet.

Republikens och Ciceros fall

Ciceros brev, som nu har kommit i översättning, ger en unik inblick i den dramatik som föregick den romerska republikens undergång.

Schulz i teori och praktik

Genom den nya svenska utgåvan med noveller, essäer och brev av Bruno Schulz får man en fascinerande helhetsbild av den säregne författaren.

Recension

Anlagen vi ärvde

Det är generna – arvsanlagen vi fått av våra föräldrar – som ger oss vår lekamen, våra brister och våra talanger. Så går det till såväl hos vår egen art som hos möss, måsar och myggor. Generna är ärftlighetens fundamentala enheter, de överförs från generation till generation och ger varje individ dess speciella särdrag. Ibland förändras de genom mutationer, vilket leder till individer med nya styrkor eller – oftare – nya svagheter. Men livet går vidare som det har gjort i miljarder år, och det är en i sanning komplicerad och händelserik historia, som biologen och läkaren Siddharta Mukherjee utförligt beskriver i sin nya bok.

Europas sjukling

Att ägna sig åt politiskt navelskådande, som Alain Duhamel gör i Les Pathologies politiques francaises (Fransk politisk patologi), är ett typiskt utslag av den intellektualism han själv ser som en, om än lindrig, sjukdom hos sina landsmän – han må ha tänkt på det själv eller ej.

Fel Ivan

På det amerikanska Holocaustmuseet i Washington pågår sedan en tid tillbaka utställningen Some Were Neighbours. Undertiteln, Collaboration & Complicity in the Holocaust, preciserar temat för utställningen, eller ger snarare svar på den underliggande frågan: Vad gjorde Förintelsen möjlig?

Hård utövning av mjuk makt

Auktoritära regimer världen över är sinsemellan olika på många sätt, men de förenas i sin aversion mot yttrandefrihet och externa synpunkter. Astrid Hedin studerar hur de samordnar sina insatser för att värja sig mot demokratisering.

Mogen att möta Marine?

Det blev inte alls som det var tänkt. Duellen mellan Nationella frontens Marine le Pen och favoriten, den gaullistiske veteranen och Bordeauxborgmästaren Alain Juppé blev aldrig verklighet. Det republikanska primärvalet resulterade i att både Juppé och den tidigare presidenten Nicholas Sarkozy slogs ut och ersattes av François Fillon, även han en av partiets veteraner och senast premiärminister under Sarkozys presidenttid.

Normlöshet som fattigdomsfälla

Man kan säga mycket om 2016, men alla borde vara överens om att det var ett år som förändrade den politiska debatten. Kanske till och med öppnade upp den?

Operation övertalning

Häromdagen, när jag förnyade mitt medlemskap i det amerikanska psykiaterförbundet, blev jag ännu en gång ålagd att avstå från att medverka till tortyr. Jag har förstås inga invändningar mot denna restriktion, men den ter sig en smula överflödig. Som psykiater saknar jag såväl intresse som kompetens för dylika extraknäck. Inom vårdsektorn tror jag dessutom att en hantverksskicklig tandläkare eller ortoped skulle vara bättre lämpad.

Slå nollan till världspolisen

Intervjuprogrammet Toppmötet med Fredrik Reinfeldt som programledare gjorde lite oväntat den tidigare danske statsministern och Natos förre generalsekreterare Anders Fogh Rasmussen till julhelgens store favorit bland många svenska tittare.

Tumult i träsket

Jag knappar in namnet Donald J Trump på en nätbokhandelssajt. 119 träffar. Ett dussintal med honom själv som författare, då alltid med en spökskrivares namn under hans eget.

Tusen år tillsammans

Det Heliga romerska riket av tysk nation utgjorde under hela medeltiden Europas politiska kraftcentrum. Det skapades genom Karl den stores omfattande erövringskrig och inbegrep stora delar av dagens Väst- och Centraleuropa. Grundläggandet skedde då påven Leo III krönte Karl den store till kejsare i Peterskyrkan i Rom på juldagen år 800.

Öar i strömmen

En het eftermiddag förra året sökte jag mig till skuggan under ett akacieträd på det sömniga Parque Colón i Santo Domingo. Torget var förvillande likt många andra runt om i Latinamerika – skoputsare och glassförsäljare rörde sig mellan bänkarna, ett bröllopspar gled ut från katedralen och några skolbarn lekte nedanför statyn över erövraren. Just här i den dominikanska huvudstaden var den karibiska kontrasten dock särskilt märkbar: det som en gång var centralt har numera förpassats till periferin.

I korthet

Drottningmoderns promenad

I den mycket välproducerade Netflixserien The Crown får vi följa drottning Elizabeth II av England under hennes tidiga regeringsår på 1950-talet.

Vad trodde de?

Ekvationen måste ha varit svår att få ihop redan på 1970- och 1980-talen. Att ge miljarder i stöd till motståndsrörelser i södra Afrika för att hjälpa dem att kasta av sig kolonialismens ok, och bygga upp demokratiska rättsstater.

Krönika

Anarki, stat, nation

"Men de pengarna går ju inte till landet." Så säger den polska TV-producenten mittemot mig, hon som tillbringat barndomen under kommunism, tonåren under liberal chockterapi och vuxenheten under ett slags normalisering av mer eller mindre kristdemokratiskt snitt.

Besatta av bilden

1985 mötte den svenske tungviktsboxaren Anders ”Lillen” Eklund engelsmannen Frank Bruno i en match om Europamästartiteln. Eklund hade samma år vunnit titeln från norrmannen Steffen Tangstad.

Bortom faktakollen

Sovjetregeringen hyser uppfattningen att den riktigaste, nödvändigaste och mest rättfärdiga utrikespolitiken är […] en effektiv politik som bygger på fakta och bekräftas av fakta. Dessa ord ur Malenkovs tal på Stalins begravning, den 9 mars 1953, återgavs dagen därpå till sovjetmedborgarna i riksorganet Pravda (Sanningen).

Detta är inte normalt

Januari var smällkall i Rom och visade sig vara den perfekta månaden att besöka den eviga staden. Inga köer till de stora sevärdheterna som Colosseum och Peterskyrkan, på Forum Romanum var det så ödsligt att det nästan gick att höra historiens vingslag.

NR 3 2017

Axess Magasin

Är en tidskrift inom området humaniora/samhällsvetenskap och utges av Axess Publishing AB. Tidskriftens målsättning är att fungera som en knutpunkt mellan den akademiska och den publicistiska sfären.

 

Chefredaktör: PJ Anders Linder
Redaktörer: David Andersson, Mats Wiklund, Jan Söderqvist.
Redaktionssekreterare: Katarina O’Nils Franke
Redaktionsråd: Peter Elmlund, Thomas Gür, Peter Luthersson, Nathan Shachar, Louise Belfrage
Ansvarig utgivare: Peter Elmlund

 

För att kontakta redaktionen, mejla redaktionen@axess.se.

...