NR 3 2017TEMA: Moderater i motvind
Ladda hem som PDF plus
Tema

Av Stig-Björn Ljunggren
Moderaterna började som bromsklots men förvandlades så småningom till att driva på förändringar. Nu har inställningen blivit oklar.

Av Tommy Möller
Moderaterna går bakåt i opinionen och de interna motsättningarna är de största på årtionden. Krisen beror på bristen på en ideologisk kärna.
Av Katarina Barrling
De hyperrationella och hierarkiska Moderaterna har hamnat i en politisk villervalla. Men de som skyller problemen på Fredrik Reinfeldt flyr sitt eget ansvar.
Ledare

Av PJ Anders Linder
När dessa rader skrivs har statsminister Löfven precis ”öppnat” för att polisen kan få ökade anslag redan i år. Om detta magiska kodspråk – Stefan, öppna dig! – verkligen resulterar i klingande mynt till en hårt pressad kår får vi dock veta först när vårpropositionen presenteras den 18 april.
Samhälle

Av Peter Santesson
Paul Colliers analys angår också Sverige även om våra problem ser annorlunda ut.

Av Paul Collier
Frågan är inte kapitalism eller något annat system. Frågan är vilken kapitalism vi ska ha. Paul Collier hoppas på en praktisk variant, som lämnat ideologierna bakom sig.

Av Karin Stensdotter
I presidentvalskampanjen framstår socialisterna och den republikanska högern som uträknade i förtid. Men det finns väljargrupper som inte byter åsikt. Karin Stensdotter bjuder in oss till den traditionella högerns söndagsmiddagar.

Av Anders Ydstedt
Tysk politik drivs alltmer åt vänster, och Socialdemokraterna har plötsligt fått en chans att ta makten. Det blir svårt för Angela Merkel när sakpolitiken hamnar i centrum.

Av Fredrik Erixon
Paul Colliers pragmatism är ett högriskprojekt, som bortser från att även praktiskt lagda politiker måste ta hjälp av idéer när de prioriterar.
Frizon

Av Daniel Bergström
Statskupper misslyckas för det mesta. Men själva misslyckandet bärs upp av drömmen om att få offra sig på nationens altare.

Av Torbjörn Elensky
Kraven på en gemensam värdegrund för myndigheter och tjänstemän är ett åsiktstvång som undergräver demokratin. När värderingar görs till påbud försvagas försvaret av den enskildes frihet.

Av Annika Borg
Annika Borg läser boken om när vänstern tog över Svenska kyrkan. Det blir en omskakande upplevelse att leta bland minnena från studietiden i Uppsala.
Opinion

Av Lennart Weiss
Svenska politiker vet inte vad de vill med bostadspolitiken. Ett förslag är att lära av Norge.
Intervju

Av Paulina Neuding
Den israeliska tv-serien Fauda om soldater i specialstyrkor har blivit en succé både på hemmaplan och internationellt. En av seriens upphovsmän, Lior Raz, använde sig av sina egna erfarenheter när han skrev manus.
Tradition

Av Olle Abrahamsson
När den hyllade norske poeten Olav Hauge dog upptäcktes ett stort antal dagböcker, som förmodligen överträffar dikterna i betydelse.
Civilisation

Av Tommy Olofsson
Peter Lutherssons nya bok Erfarenhetsunderskott beskriver svenska reseskildringar från 1800-talet. Här finns ett stoff som ingen förut har beaktat och som ger forskarna något rejält att bita i.
Av Bo G Hall
Ortnamnen är goda källor till kunskap om historien.
Av Natalie Lantz
För 70 år sedan utbröt pogromer mot den judiska församlingen i Aleppo. Det är fortfarande oklart vad som hände med Aleppokodexen, som innehåller ovärderlig information om Gamla testamentet.
Av Martina Björk
Ciceros brev, som nu har kommit i översättning, ger en unik inblick i den dramatik som föregick den romerska republikens undergång.
Av Jakob Sjövall
Genom den nya svenska utgåvan med noveller, essäer och brev av Bruno Schulz får man en fascinerande helhetsbild av den säregne författaren.
Recension

Av Staffan Ulfstrand
Det är generna – arvsanlagen vi fått av våra föräldrar – som ger oss vår lekamen, våra brister och våra talanger. Så går det till såväl hos vår egen art som hos möss, måsar och myggor. Generna är ärftlighetens fundamentala enheter, de överförs från generation till generation och ger varje individ dess speciella särdrag. Ibland förändras de genom mutationer, vilket leder till individer med nya styrkor eller – oftare – nya svagheter. Men livet går vidare som det har gjort i miljarder år, och det är en i sanning komplicerad och händelserik historia, som biologen och läkaren Siddharta Mukherjee utförligt beskriver i sin nya bok.

Av Ninna Rösiö
Att ägna sig åt politiskt navelskådande, som Alain Duhamel gör i Les Pathologies politiques francaises (Fransk politisk patologi), är ett typiskt utslag av den intellektualism han själv ser som en, om än lindrig, sjukdom hos sina landsmän – han må ha tänkt på det själv eller ej.

Av Göran Wennborg
På det amerikanska Holocaustmuseet i Washington pågår sedan en tid tillbaka utställningen Some Were Neighbours. Undertiteln, Collaboration & Complicity in the Holocaust, preciserar temat för utställningen, eller ger snarare svar på den underliggande frågan: Vad gjorde Förintelsen möjlig?

Av Astrid Hedin
Auktoritära regimer världen över är sinsemellan olika på många sätt, men de förenas i sin aversion mot yttrandefrihet och externa synpunkter. Astrid Hedin studerar hur de samordnar sina insatser för att värja sig mot demokratisering.

Av Mats Fält
Det blev inte alls som det var tänkt. Duellen mellan Nationella frontens Marine le Pen och favoriten, den gaullistiske veteranen och Bordeauxborgmästaren Alain Juppé blev aldrig verklighet. Det republikanska primärvalet resulterade i att både Juppé och den tidigare presidenten Nicholas Sarkozy slogs ut och ersattes av François Fillon, även han en av partiets veteraner och senast premiärminister under Sarkozys presidenttid.

Av Joel Halldorf
Man kan säga mycket om 2016, men alla borde vara överens om att det var ett år som förändrade den politiska debatten. Kanske till och med öppnade upp den?

Av Erik W Larsson
Häromdagen, när jag förnyade mitt medlemskap i det amerikanska psykiaterförbundet, blev jag ännu en gång ålagd att avstå från att medverka till tortyr. Jag har förstås inga invändningar mot denna restriktion, men den ter sig en smula överflödig. Som psykiater saknar jag såväl intresse som kompetens för dylika extraknäck. Inom vårdsektorn tror jag dessutom att en hantverksskicklig tandläkare eller ortoped skulle vara bättre lämpad.

Av Ann-Sofie Dahl
Intervjuprogrammet Toppmötet med Fredrik Reinfeldt som programledare gjorde lite oväntat den tidigare danske statsministern och Natos förre generalsekreterare Anders Fogh Rasmussen till julhelgens store favorit bland många svenska tittare.

Av Karin Henriksson
Jag knappar in namnet Donald J Trump på en nätbokhandelssajt. 119 träffar. Ett dussintal med honom själv som författare, då alltid med en spökskrivares namn under hans eget.
Av Håkan Arvidsson
Det Heliga romerska riket av tysk nation utgjorde under hela medeltiden Europas politiska kraftcentrum. Det skapades genom Karl den stores omfattande erövringskrig och inbegrep stora delar av dagens Väst- och Centraleuropa. Grundläggandet skedde då påven Leo III krönte Karl den store till kejsare i Peterskyrkan i Rom på juldagen år 800.

Av Henrik Nilsson
En het eftermiddag förra året sökte jag mig till skuggan under ett akacieträd på det sömniga Parque Colón i Santo Domingo. Torget var förvillande likt många andra runt om i Latinamerika – skoputsare och glassförsäljare rörde sig mellan bänkarna, ett bröllopspar gled ut från katedralen och några skolbarn lekte nedanför statyn över erövraren. Just här i den dominikanska huvudstaden var den karibiska kontrasten dock särskilt märkbar: det som en gång var centralt har numera förpassats till periferin.
I korthet

Av Catta Neuding
I den mycket välproducerade Netflixserien The Crown får vi följa drottning Elizabeth II av England under hennes tidiga regeringsår på 1950-talet.

Av Tor Billgren
Ekvationen måste ha varit svår att få ihop redan på 1970- och 1980-talen. Att ge miljarder i stöd till motståndsrörelser i södra Afrika för att hjälpa dem att kasta av sig kolonialismens ok, och bygga upp demokratiska rättsstater.
Krönika
Av Thomas Engström
"Men de pengarna går ju inte till landet." Så säger den polska TV-producenten mittemot mig, hon som tillbringat barndomen under kommunism, tonåren under liberal chockterapi och vuxenheten under ett slags normalisering av mer eller mindre kristdemokratiskt snitt.
Av Fredrik Johansson
1985 mötte den svenske tungviktsboxaren Anders ”Lillen” Eklund engelsmannen Frank Bruno i en match om Europamästartiteln. Eklund hade samma år vunnit titeln från norrmannen Steffen Tangstad.
Av Håkan Boström
Sovjetregeringen hyser uppfattningen att den riktigaste, nödvändigaste och mest rättfärdiga utrikespolitiken är […] en effektiv politik som bygger på fakta och bekräftas av fakta. Dessa ord ur Malenkovs tal på Stalins begravning, den 9 mars 1953, återgavs dagen därpå till sovjetmedborgarna i riksorganet Pravda (Sanningen).
Av Annika Borg
Januari var smällkall i Rom och visade sig vara den perfekta månaden att besöka den eviga staden. Inga köer till de stora sevärdheterna som Colosseum och Peterskyrkan, på Forum Romanum var det så ödsligt att det nästan gick att höra historiens vingslag.