VETENSKAP       BILDNING       TRADITION

Sök på axess.se

Sök i
Sortera

NR 1 2019TEMA: Tyskland

Ladda hem som PDF plus

Tema

Den som spar han har

Den tyska sociala marknadsekonomin blandar arvet från kristendomen med borgerliga kärnvärden. Social välfärd nås genom effektiva marknader

Den stora moralisten

Angela Merkels politik har byggt på både moraliska principer och maktpolitik. Det är en hållning som lär försvinna med henne.

Den synliga handen

I tysk tradition kan statliga ingrepp snarare ses som skydd för än hot emot den fria ekonomin.

En känsla av samhörighet

Norden är det geopolitiskt mest splittrade området i Europa. I en instabil tid står bara Tyskland kvar.

Ledare

Regering, förklara dig!

Efter att ha drivit valkampanj på att skydda Las och gå strängt fram mot välfärdsföretagen lovar nu statsminister Stefan Löfven att gå strängt fram mot Las och skydda välfärdsföretagen. Han håller så att säga sina vallöften, fast tvärtom.

Samhälle

Gå och bada

Moskvas utomhusbassäng Tjajka är en uppenbarelse i den långa ryska vintern. Det är också en sociologisk studie.

Historiens dom blir hård

Politiker och myndigheter har reagerat senfärdigt och naivt mot terrorism och extremism. De har påverkats av samhällsdebattörer som relativiserat och förnekat förekomsten av islamistisk terror.

Medier i små smulor

Vi får snart ett samhälle utan massmedier med en gemensam verklighetsbild. Och utan ett demokratiskt kitt.

Stigmatiserade

Tusentals homosexuella har gått under jorden i Tanzania. Regeringens häxjakt är betecknande för inställningen till sexuella minoriteter i delar av Afrika.

Frizon

1979 - då det nya föddes

1979 är ett märkesår för flera av de trender och tendenser som präglar vår tid än idag. Året då saker tog sin början snarare än avslutades.

Början på Sverige

Med valet av kung Magnus vid Mora stenar 1319 inleddes tillblivelsen av en nationalstat. Det som med lag tog 700 år att bygga bör vi slå vakt om.

En svensk paradgren

Migrationspolitikens omläggning beskrivs som restriktiv. Men sett över tid och i jämförelse med andra länder är det svenska flyktingmottagandet stort.

Opinion

Ideologin på marsch

Marscher för vetenskap och kunskap innebär inte en återupprättelse av fakta och objektivitet. De är ett uttryck för politiseringen av vetenskapen.

Intervju

Frankrike löses upp

En aggressiv och växande antisemitism gör franska judar alltmer utsatta. Författaren och filosofiprofessorn Alain Finkielkraut fruktar för sitt lands framtid.

Tradition

Stagnationstidens emblematiska roman

För 50 år sedan skrev den sovjetiske författaren Venedikt Jerofejev en roman om alkoholism. Det blev en samizdatbästsäljare och en tidsdefinierande bok, som inte har förlorat i popularitet.

Civilisation

Botho Strauss konsekvens

Botho Strauss, som är aktuell med boken DerFortführer, har karakteriserats som både postmodernist och nationalkonservativ. Sådana etiketter är dock vilseledande.

En retsticka i jätteformat

Michel Houellebecqs Sérotonine är en underhållande och sorgsen roman om kärlek, som känns alldeles äkta.

Mötet som förändrade världen

I år är det 500 år sedan Hernán Cortés mötte Moctezuma. Då lades grunden till det Mexiko och Latinamerika vi ser idag.

Störande bilder

I sin nya bok undersöker Johan Tralau grekiska metaforer. Det är ett viktigt bidrag till antikforskningen.

Svenskarnas oväntade ursprung

Vi svenskar är i själva verket ett slags turkar.

Tillbaka till öknen

I år är det 100 år sedan riksdagen fattade beslut om kvinnlig rösträtt. Svensk demokrati fyller jämnt. Ja må den leva uti hundrade år till.

Recension

Frihetens pris

Länder kan kanske inte ha dåligt samvete, men politiska ledare kan och bör ha det ibland, för landets tvivelaktiga utrikespolitiska agerande. Om misstagen gjorts i längre förfluten tid kan det vara lämpligt att begrunda dem för att om möjligt ställa till rätta och ta lärdom för framtiden.

Hundra år av ofrihet

Under 2018 firade det moderna Österrike 100-årsminnet av sin födelse.

Intresset som aldrig ljuger

En gång för länge, länge sedan skulle den goda människan vara dygdig, ett ord som numera känns mer än lovligt gammaldags för att inte säga löjligt.

Kallt krig, het fred

Att åka berg och dal-bana ger ett ordentligt adrenalinpåslag, från växande pirr i magen när vagnarna börjar röra sig upp mot höjden över till det råa primalskriket och dödsångesten när färden går i djupa dyk.

Krig och freder

Trettioåriga kriget var flera olika krig. Och freden var en hel serie avtal. Det har nu gått 400 år sedan de händelser som inledde alla konflikter, som ledde till märkliga allianser. Lars Åke Augustsson läser ny litteratur om detta i första hand tyska trauma.

Landskap och ledarskap

Att USA skulle vara förutbestämt att leda världen (”fated to lead”) var det nog ingen som tänkte när president Donald Trump höll sitt installationstal i januari 2017.

Levande döda

Man säger ju ofta, lite slentrianmässigt, att USA är ett så ungt land och därför inte har så mycket historia att skryta med. Det är både sant och inte sant.

Riktig vetenskap

Steven Weinberg, Nobelpristagare i fysik 1979, är inte bara en av de ledande teoretiska fysikerna under andra halvan av 1900-talet. Han är också en osedvanligt produktiv och uppskattad populärvetenskaplig författare och medverkar flitigt i olika medier.

Sanningens ögonblick

Den som ger sig ut på vinmarknaden för att hitta rara objekt till sin källare kan idag få betala lika mycket för en flaska kaliforniskt rödvin som för en stor bordeaux.

Tänkare med mörk svans

Vi tror oss alla veta att det var Elisabeth Nietzsche-Förster som med sina manipulationer i broderns efterlämnade skrifter försökte ge honom dåligt rykte. Nietzsches förmenta antisemitism är hennes illvilliga fantasifoster. Men så ligger det enligt Robert C Holub inte alls till.

Yrke: Reporter

På en studieresa för snart... ja, herregud det är 45 år sedan… mötte jag Seymour M Hersh, redan då en berömd skribent. Det var under en tid då undersökande journalistik diskuterades som mest.

Debatt och läsarbrev

Fråga efter principer

För den som vill spekulera kring det offentliga samtalets framtid kan det vara fruktbart att börja med att klargöra vad man menar med termen ”offentligt samtal”.

I korthet

De nödvändiga kaféerna

Inför en resa till Budapest fick jag rekommendationen av en bekant med ingående kunskap om staden att undvika Café New York, ”italienare har nu tagit över och ersatt all vacker gammal inredning med kromad plast”.

En värsting till syster

Hon var inte av denna värld.

Falsk matematik

I Axess nr 9/2018 finns en recension, signerad Håkan Arvidsson, av Jim Holts bok When Einstein Walkedwith Gödel. Dessvärre innehåller artikeln ett antal sakfel och tveksamheter.

I vår tid

Menar du så här?

Ibland undrar jag vad som hände med det som jag trodde var en svensk paradgren, nämligen den repressiva toleransen.

Krönika

Dags att bli analog

Bli inte nervös nu, sa min förläggare när jag kom in i restaurangen där förlagets middag under bokmässan skulle äga rum, men vi har bestämt att du har vår hedersgäst till bordet.

Lär dig äga världen

Hur tillägnar man sig tillvaron? Hur lär man sig att förstå omvärlden? Hur blir man medveten om sin egen plats i världen? Hur blir man varse skönheten?

NR 1 2019

Axess Magasin

Är en tidskrift inom området humaniora/samhällsvetenskap och utges av Axess Publishing AB. Tidskriftens målsättning är att fungera som en knutpunkt mellan den akademiska och den publicistiska sfären.

 

Chefredaktör: PJ Anders Linder
Redaktörer: David Andersson, Mats Wiklund, Jan Söderqvist.
Redaktionssekreterare: Katarina O’Nils Franke
Redaktionsråd: Peter Elmlund, Thomas Gür, Peter Luthersson, Nathan Shachar, Louise Belfrage
Ansvarig utgivare: Peter Elmlund

 

För att kontakta redaktionen, mejla redaktionen@axess.se.

...