Magasin > Det nya klassamhället (Nummer 5, 2009)

Nummer

I det här numret

Det nya klassamhället

Det nya klassamhället

Innehåll

Klasskamp i mediernas värld

När Expressens Mats Olsson angriper bloggare och twittrare för att de skvallrar om kända sportprofiler förbiser han det faktum att det är han själv som lagt grunden för genren.

En förlorares framgångar

Den brittiske kolumnisten Jeffrey Bernard uppnådde kultstatus genom sina alkoholindränkta livsbetraktelser i spalten "Low Life". Den vardag han med klarspråk skildrade blev en uppskattad kontrast till andra skribenters lättsamma välstånd.

Museer som upplevelsekultur

Från 1900-talet och framåt har antalet museer med samtidskonst skjutit i höjden. Paradoxalt nog visar detta på modernismens tilltagande trötthet och snara undergång.

De enkla rösternas logik

Var tionde svensk kan tänka sig att rösta på Sverigedemokraterna, enligt en färsk undersökning från Novus Opinion. Etablerade politiska partier förfäras, men har i grunden missförstått hur partiets rekrytering fungerar.

”Han har lärt sig köra bil”

Einar Askestad har läst damtidningar från förr och nu och funderat över tidens gång.

Den inbillade sjuke går igen

Psykiatrin ifrågasätts oavbrutet och blotta existensen av psykisk sjukdom provocerar. Men i själva verket är det föga förvånande att vårt mest komplicerade organ inte alltid fungerar enligt bruksanvisning.

Thereses topplista

På plats 8 på Therese Bohmans lista över de bästa målningarna någonsin hittar vi William Turners Rain, Steam and Speed.

Krönika: Livsstil kan ärvas genetiskt

Tanja Bergkvist om arv och miljö.

Nästa: Recension