Magasin > Eliternas reträtt (Nummer 1, 2010)

Nummer

I det här numret

Eliternas reträtt

Eliternas reträtt

Innehåll

En glödande antihedning

Ateismen var påbjuden i Sovjet, och Joseph Brodsky blev därefter dess motståndare. Han var jude men kände affinitet med såväl protestantismen som hinduismen. Han tog däremot avstånd från den kollektivism han fann hos en del andra religioner.

Ännu ett slag mot bildningen

Idag är det anställningsbarhet och inte utbildning av människan som är målet med högskolestudier. Men bildningsidealet är inte dött, det har bara tagit sig nya former.

Förnedring med inredning

När TV3:s inredare tar sig an "Sveriges fulaste hem" får hemtrevligheten inte plats bland de dyra sofforna och de trendiga accessoarerna.

Den arkaiska abstraktionen

En viss typ av ornamentik förefaller reflektera fundamentala egenskaper i hjärnan. Dessa geometriska mönster uppträder såväl i förhistoriska kulturer som i modern formgivning.

Vårt behov av Alan Bennett

I The Habit of Art möts de två åldrande modernisterna W H Auden och Benjamin Britten en sista gång. Alan Bennetts teaterpjäs är en uppgörelse med den kreativa processen och dess vådliga följder.

Skrivet från vildmarken

Författaren John Haines bodde i mer än ett kvartssekel i Alaskas vildmark. Han ville förstå den mänskliga naturen och utplåna gränserna mellan människa och natur.

Thereses topplista

Näst sista delen i Therese Bohmans lista över världens bästa målningar behandlar Caravaggios Bacchus.

Så blev det fint att ha fel

Tanja Bergkvist om "den pedagogiska metoden".

Nästa: Recension