Magasin > I väntan på vändpunkten (Nummer 2, 2009)

Nummer

I det här numret

I väntan på vändpunkten

I väntan på vändpunkten

Innehåll

Tjeckien prövar och prövas av EU

Ordförandelandet Tjeckien har hittills bjudit sina EU-kolleger på en skakig resa. Ett stolt och egensinnigt land med svaghet för satir har ett annorlunda perspektiv på europeisk samverkan.

Landet som slutade läsa

De en gång läsande japanerna har lagt böckerna åt sidan och ägnar sig istället åt sina mobiltelefoner. Men det ökande teknikberoendet leder inte bara till minskad läsning utan också till social avskärmning.

Skisser från ett krig

Den franske filsofen och författaren Bernard-Henri Lévy befann sig i Israel och Gaza under kriget mellan Israel och Hamas. Han noterade dess fasor men också lögnerna, ryktena och desinformationen.

Avslöja källorna eller gå i fängelse

Dagstidningar i USA utsätts inte bara för hård eonomisk press. Yttrandefriheten lever också farligt. Allt fler domare tvingar journalister att avslöja sina hemliga uppgiftslämnare.

Läsarna sa inte vara journalister

Allt fler tidningar lyfter hellre fram läsarnas bloggar än sina egna medarbetares. Det går stick i stäv med talet om att tidningarnas chans till överlevnad är fördjupning och kvalitet.

Psykoser som fikarumspladder

Det är idag vanligt att man använder psykiatriska termer i vanligt språkbruk: man kallar sin chef för psykopat och säger att man är "deppig" när man menar ledsen. Därför är det kanske inte så märkligt att en stor del av befolkningen tror att psyiska sjukdomar bara är påhitt.

Religiösa måste kunna ta kritik

Theodore Dalrymple om tolerans för religionshatare.

Nästa: Krönika