Magasin > Robotsamhället (Nummer 1, 2018)

Nummer

I det här numret

Robotsamhället

Robotsamhället

Innehåll

Åh, denna banala samtid!

Jag säger inte att det är vackert, men när jag och min kompis Johan var sju år var vår högsta önskan att det skulle bli krig i Sverige.

Lång näsa

Berättelsen om Pinocchio handlar i grunden om faran med en progressiv barnuppfostran. Den svenska skolans kvalitetsfall visar att barn måste följa vuxenvärldens råd och uppmaningar.

Ett ord saknas

Då universitetsvärlden i övrigt är så pigg på att låna från engelskan förvånar det mig att ordet scholarship ännu inte kommit till användning.

Sjukdomsinsikt?

I nummer 9/2017 av Axess Magasin använder skribenten Susanna Birgersson diverse medicinska analogier för att beskriva det elände som idag härjar i Svea rike.

Ett drama utan slut

Vad hände då projektet att bryta Katalonien ur Spanien kraschade i höstas? Spaniens förklaring, att separatismen var dömd på förhand att misslyckas, är osann. Separatisternas förklaring, att Spanien krossade upproret med våld och brutalitet, är lika tokig. Nathan Shachar försöker förklara vad som verkligen hände.

Terrorns stereotyper

Medier ger bilden av Centralasien som en drivbänk för terrorister. Radikaliseringen och våldsbenägenheten sker istället utomlands och hänger samman med marginalisering och utanförskap.

Persona och personkult

Ingmar Bergman fyller hundra i år och jag tror att vi måste stålsätta oss för en personkult av religiösa mått.

Nästa: Krönika