Magasin > Skönhetens tabu (Nummer 7, 2008)

Nummer

I det här numret

Skönhetens tabu

Skönhetens tabu

Innehåll

Han dansade inte i takt med sin tid

Han dansade inte i takt med sin tid

Anthony Powells romansvit A Dance to the Music of Time räknas som en av de mest betydelsefulla i brittisk litteratur. På närmare 3000 sidor får man följa ett samhällsskede - och över 300 personer - från första världskriget till mitten av 1970-talet.

Svenska filmmiljöer ser ut som Ikea-kataloger

Svenska scenografer tycks leva i föreställningen att alla människor köper ett helt nytt möblemang varje år. För att skapa realistisk scenografi bör man dock arbeta med olika tidsplan simultant.

I bilens svindlande katedraler

I bilens svindlande katedraler

Mobilitet är en ledstjärna i dagens samhälle och bilen en symbol för den individuella rörligheten. Därför är det följdriktigt att det byggs allt mer magnifika museer till bilens ära.

Nya perspektiv på perspektivmåleri

Vilket samband finns mellan centralperspektivet i konsten och västerlandets syn på den enskilde individen? Den frågan togs upp i ett samtal mellan Orhan Pamuk och konsthistorikern Hans Belting.

Vägvisare i Dantes tradition

Hos den nederländske författaren Cees Nooteboom står landskapet i centrum och påverkar romangestalternas språk och identiteter. Alberto Manguel har läst en diktare som skapar snarare än speglar verkligheten.

De slåss för bildning

Det västerländska kulturarvet hålls levande i en ny antologi med essäer ur tidskriften The New Criterion.

Nätets mångfald är en illusion

Som en konsekvens av nedladdningen av musik på nätet får kvalitetsmusiken stryka på foten.

Nästa: Recension