Magasin > Skönhetens tabu (Nummer 7, 2008)

Nummer

I det här numret

Skönhetens tabu

Skönhetens tabu

Innehåll

Psyket gjorde Homo sapiens till människa

Psyket gjorde Homo sapiens till människa

Vår art uppstod för cirka 200 000 år sedan. Men först 150 000 år senare började vi utnyttja det psyke som gör att vi skiljer oss från djuren. Är sapiens-psyket en kulturprodukt eller resultatet av naturligt urval?

Finkulturen har blivit en låtsasfiende

Höstens debatt om högt och lågt i kulturen sägs gå i cirkel. Bakom de upprepade fraserna urskiljer Håkan Lindgren dock en pågående begreppsförfalskning.

Ännu har ingen hunnit ikapp USA

En rad debattörer hävdar att USA är på väg att förlora sin särställning internationellt. Men det har påståtts förr, och nu som då lär pessimisterna få fel, skriver Ann-Sofie Dahl.

Mona vill ha en egen måne

Sverige är numera ett flerideologiskt samhälle, konstaterar Hans L Zetterberg. Moderater och socialdemokrater utgör politiska solstystem som drar till sig och stöter bort planeter, månar och kometer.

Turkmenistan öppnar sig

Efter år av internationell isolering har den turkiska regimen börjat integrera sig med väst. Europa hoppas nu bli mindre beroende av Ryssland för sitt behov av gas och olja.

Kreditkortsköpets existensiella oro

Trots sämre tider fortsätter svenskarna att låna till konsumtion. Varför spara och gneta när framtiden framstår som fullständigt oviss?

Ropen skalla: En tidskrift åt alla

Statens stöd till kulturtidskrifter betalas fortfarande ut på oklara grunder. Att vara vänster är som vanligt lönsamt, skriver moderate riksdagsledamoten Mats Johansson.

Nästa: Essä