Magasin > Tyskland (Nummer 1, 2019)

Nummer

I det här numret

Tyskland

Tyskland

Innehåll

Krig och freder

Trettioåriga kriget var flera olika krig. Och freden var en hel serie avtal. Det har nu gått 400 år sedan de händelser som inledde alla konflikter, som ledde till märkliga allianser. Lars Åke Augustsson läser ny litteratur om detta i första hand tyska trauma.

Tänkare med mörk svans

Vi tror oss alla veta att det var Elisabeth Nietzsche-Förster som med sina manipulationer i broderns efterlämnade skrifter försökte ge honom dåligt rykte. Nietzsches förmenta antisemitism är hennes illvilliga fantasifoster. Men så ligger det enligt Robert C Holub inte alls till.

Intresset som aldrig ljuger

En gång för länge, länge sedan skulle den goda människan vara dygdig, ett ord som numera känns mer än lovligt gammaldags för att inte säga löjligt.

Levande döda

Man säger ju ofta, lite slentrianmässigt, att USA är ett så ungt land och därför inte har så mycket historia att skryta med. Det är både sant och inte sant.

Sanningens ögonblick

Den som ger sig ut på vinmarknaden för att hitta rara objekt till sin källare kan idag få betala lika mycket för en flaska kaliforniskt rödvin som för en stor bordeaux.

Frihetens pris

Länder kan kanske inte ha dåligt samvete, men politiska ledare kan och bör ha det ibland, för landets tvivelaktiga utrikespolitiska agerande. Om misstagen gjorts i längre förfluten tid kan det vara lämpligt att begrunda dem för att om möjligt ställa till rätta och ta lärdom för framtiden.

Hundra år av ofrihet

Under 2018 firade det moderna Österrike 100-årsminnet av sin födelse.

Riktig vetenskap

Steven Weinberg, Nobelpristagare i fysik 1979, är inte bara en av de ledande teoretiska fysikerna under andra halvan av 1900-talet. Han är också en osedvanligt produktiv och uppskattad populärvetenskaplig författare och medverkar flitigt i olika medier.

Yrke: Reporter

På en studieresa för snart... ja, herregud det är 45 år sedan… mötte jag Seymour M Hersh, redan då en berömd skribent. Det var under en tid då undersökande journalistik diskuterades som mest.

Kallt krig, het fred

Att åka berg och dal-bana ger ett ordentligt adrenalinpåslag, från växande pirr i magen när vagnarna börjar röra sig upp mot höjden över till det råa primalskriket och dödsångesten när färden går i djupa dyk.

Landskap och ledarskap

Att USA skulle vara förutbestämt att leda världen (”fated to lead”) var det nog ingen som tänkte när president Donald Trump höll sitt installationstal i januari 2017.