Global Axess: Europa - Del 23
Argita Daudze – Expansionen österut och minnenas erosion
Avsnitt 23 av 29 i programserie om Europa. Man brukar säga att Lettland "återvände till Europa" när järnridån föll. Men den bilden är felaktig, enligt ambassadör Argita Daudze. Lettlands starka europeiska identitet var i själva verket vad som hjälpte landet att stå emot ockupationen.
Argita Daudze är lettisk ambassadör i Kiev med tidigare posteringar i Norge, Ryssland, Tjeckien och Kroatien. Hennes doktorsavhandling hade titeln ”Latvia in Swedish policy 1939-1991″. Här i samtal med Adam Cwejman.
Jan Zielonka – Den mångtydiga europeiska identiteten
Avsnitt 29 av 29 i programserie om Europa. Norr och syd, öst och väst, protestantism och katolocism, vin och öl. Jan Zielonka, professor i europeisk politik, samtalar här med Anders Hellner om de mångbottnade skiljelinjer som genomsyrar det europeiska integrationsprojektet.
13 mar, 2013
Robert Cooper – EU:s utrikespolitik i fredstider
Avsnitt 28 av 29 i programserie om Europa. Den traditionella utrikespolitiken i det krigstida Europa handlade om en sak - vem stod på vems sida i de olika konflikterna. Med EU har detta förändrats. Men hur fungerar unionens utrikespolitik i praktiken? Robert Cooper, rådgivare vid EU:s utrikestjänst EEAS, intervjuas av Anders Hellner.
06 mar, 2013
David Voas – Framtidens Europa: sekularisering och diversifiering
Avsnitt 25 av 29 i programserie om Europa. Sekulariseringens motor är inte att religiositeten avtar på det individuella planet. Däremot blir varje generation mindre religiös än den föregående. Det är en klyfta som måste tas på allvar, menar demografiexpert David Voas, här i samtal med Thomas Gür.
12 feb, 2013
Pierre Hassner – Den europeiska identitetens paradoxer
Avsnitt 24 av 29 i programserie om Europa. Alla identiteter är mångtydiga, men vissa är mer mångtydiga än andra. Det gäller för 2000-talets politiska identitet - och speciellt för européer, menar den franske filosofen Pierre Hassner, här i samtal med Thomas Gür.
11 feb, 2013
José M. de Areilza – Den europeiska integrationens utmaningar
Avsnitt 22 av 29 i programserie om Europa. Spanien tänkte fel på två sätt innan eurokrisen bröt ut, menar professor José M. de Areilza. För det första att EU skulle lösa alla problem, och för det andra att allt som kom från EU skulle föra något gott med sig. José M. de Areilza intervjuas här av Nathan Shachar.
22 jan, 2013
Kiran Klaus Patel – Fiender blev vänner: Tyskland och EU
Avsnitt 21 av 29 i programserie om Europa. Vilken roll spelade Tyskland när EU grundades? I detta avsnitt av Global Axess intervjuas den holländske professorn Kiran Klaus Patel av Thomas Gür om det traumatiserade landet som reste sig tack vare den europeiska unionen.
15 jan, 2013
Agnès C. Poirier – Victor Hugo och fredens Europa
Avsnitt 19 av 29 i programserie om Europa. Innan Jean Monnet fanns Victor Hugo, som tecknade den då radikala bilden av en kontinent utan krig - ett Europas förenta stater. Agnès C. Poirier intervjuas av Roland Poirier Martinsson om idéerna bakom det radikala fredsprojektet.
02 jan, 2013
Ariane Chebel d’Appollonia – Den europeiska identiteten i kristider
Avsnitt 17 av 29 i programserie om Europa. För att kunna gräla måste man för det första kunna kommunicera, och för det andra måsta man ha något gemensamt att gräla om. Immigrationsforskare Ariane Chebel d´Appollonia ser krisen i Europa som en väg till en djupare europeisk identitet. Här i samtal med Thomas Gür.
18 dec, 2012
Anthony Pagden – Den europeiska fredens rötter
Avsnitt 16 av 29 i programserie om Europa. Krig har funnits lika länge som människan, men freden är en modern uppfinning. Det påstod i alla fall den brittiske juristen Henry James Sumner Maine i slutet av 1800-talet. Men hur uppfinner man fred? Thomas Gür intervjuar den amerikanske historikern Anthony Pagden om rötterna till idén om ett enat Europa.
10 dec, 2012
Patricia Clavin – Krigen, ekonomin och unionen
Avsnitt 15 av 29 i programserie om Europa. Den europeiska unionen var officiellt ett fredsprojekt, men under ytan låg en djup oro för att världskrigen skulle utmynna i ekonomisk depression. Den amerikanska historikern Patricia Clavin förklarar ekonomins betydelse för grundandet av EU, här i samtal med Thomas Gür.
05 dec, 2012
Konstantin von Eggert – Europa: Ett ryskt perspektiv
Avsnitt 14 av 29 i programserie om Europa. Det sägs att européer är från Venus och amerikaner från Mars. När det gäller politisk kultur gäller detta också för ryssar, menar den ryske journalisten Konstantin von Eggert, här i samtal med Thomas Gür.
29 nov, 2012
Oliver Kamm – Integrationens framgångar
Avsnitt 12 av 29 i programserie om Europa. Trots att finanskrisen avslöjade allvarliga brister i valutaunionens design finns det mycket i integrationsprocessen som har visat sig framgångsrikt. Det menar den brittiske skribenten Oliver Kamm, här i samtal med Adam Cwejman.
13 nov, 2012
Mark Leonard – Ska det nya Europa bära eller brista?
Avsnitt 11 av 29 i programserie om Europa. Mark Leonard, direktör för den första pan-europeiska tankesmedjan, Foreign Policy Center, berättar varför EU-projektet var så revolutionärt, och vilka utsikterna är för dess överlevnad. Här i samtal med Martin Ådahl.
06 nov, 2012
Peter Alter – Europa i nationalismens tidsålder
Avsnitt 10 av 29 i programserie om Europa. Med franska revolutionen kom tanken om nationalism till Europa. Den tyske historikern Peter Alter samtalar här med Thomas Gür om de nya politiska vindar som rörde sig över hela kontinenten mellan åren 1780 och 1830.
30 okt, 2012
Nigel Lawson – Den monetära katastrofen
Avsnitt 9 av 29. Redan 1989 varnade Nigel Lawson, då Storbritanniens finansminister, för de katastrofala följderna av att skapa en monetär union utan att samtidigt göra den politisk. Finns det andra lösningar än att upplösa den? Här samtalar Nigel Lawson med Thomas Gür.
24 okt, 2012
Philippe Legrain – Eurons framtid
Avnitt 8 av 29 i en serie om Europa. Den gemensamma valutan är som ett halvfärdigt hus - i själva verket är det ännu bara byggt till hälften. Det menar Philippe Legrain, rådgivare till EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso. Philippe Legrains senaste bok heter "Aftershock: Reshaping the World Economy after the Crisis". Här samtalar han med Thomas Gür.
16 okt, 2012
Bruce Stokes – Europa: Ett amerikanskt perspektiv
Avsnitt 5 av 29 i programserie om Europa. Hur viktigt är Europa för USA idag, och hur ser amerikanerna på den pågående krisen? Enligt Bruce Stokes, som leder projektet Global Economic Attitudes vid Pew Research Center i Washington, är amerikanerna förvånansvärt ointresserade av det som pågår på andra sidan Atlanten.
25 sep, 2012
Alan Posener – Tysklands börda
Avsnitt 4 av 29. Euron har inte bara två fäder: Helmut Kohl och Francois Mitterand. Enligt den tyska journalisten Alan Posener har den också en bortglömd mor: Margaret Thatcher. I samtal med Ove Joanson berättar Posener hur det kom sig att den tyska förbundskanslern Angela Merkel plötsligt hittade sig själv i rollen som eurosamarbetets järnlady.
18 sep, 2012
Josef Joffe – Euron: För tidigt, för dåligt
Avsnitt 3 av 29 i programserie om Europa. Den stora tragedin bakom eurosamarbetet, enligt Die Zeits chefredaktör Josef Joffe, är att systemet har gjort det för enkelt att synda. Och nu står vi inför ett vägskäl. Antingen kommer samarbetet att fördjupas, eller så blir länderna tvungna att ta flera steg bakåt.
12 sep, 2012
Pär Stenbäck – Kommer Europa att bestå?
Avsnitt 1 av 29 i programserie om Europa. Kommer unionen att falla samman? Pär Stenbäck, tidigare utrikesminister i Finland, varnar Europa för att sjunka alltför djupt ner i självömkan på grund av den rådande krisen. Anders Hellner intervjuar Pär Stenbäck om EU:s framtid och relationen till Ryssland.
28 aug, 2012