Det heliga Ryssland

Utan att underskatta betydelsen av den nykonservativa dominans hans politik inneburit, utgör densamma ändå bara en krusning på ytan i det väldiga Rysslands lika väldiga historia.

Snarare är det mentalitetshistoria i den franska Annalesskolans tradition Bodin skriver. I Ryssland är det sannolikt den kristna ortodoxin som mer än något annat fungerat som ett kulturhistoriskt sammanhållande kitt. Inte förvånande då att det ortodoxa, direkt eller indirekt, löper som en röd tråd genom boken.

Bodin kan sitt ämne och hans gärning kräver egentligen inte någon närmare beskrivning. Sedan 2001 är Bodin professor i slaviska språk vid Stockholms universitet och har som slavist skrivit en lång rad böcker, avhandlingar och artiklar i ämnet – i synnerhet med betoning på rysk ortodoxi. För den bredare allmänheten är han förmodligen mest känd genom Ryssland och Europa. En kulturhistorisk studie (1993) – rekommenderas varmt för den som önskar en lättillgänglig introduktion till den ryska kulturens särart.

Huruvida ”Från Bysans till Putin” också är lättillgänglig är möjligen en perspektivfråga. Boken utgör egentligen en sammanställning av texter som tidigare publicerats (i såväl akademiska som populärtidskrifter och tidningar), men som här fördjupats. Det omedelbara intrycket kan därför lätt framstå som något osammanhängande – successivt växer dock de långa linjerna fram. Samma fenomen eller symboler kan tolkas och ges olika innebörd i olika tider, samtidigt som den kulturhistoriska innebörden helt eller delvis bibehålls.

Att det moderna Ryssland brottas med sin historia är redan det inledande kapitlet, om dubbelörnen i statsvapnet, ett gott exempel på. Återinförandet av dubbelörnen efter Sovjetunionens fall var i sig en anomali, givet att denna symbol för det tsarryska imperiet delvis hade övergetts redan före oktoberrevolutionen och nu skulle representera en territoriellt något förkrympt republik! Dubbelörnen kan samtidigt representera Rysslands nyimperialistiska politik under Putins presidentskap – liksom ges andra innebörder. Till exempel har den avbildats med två sågar i klorna istället för riksregalier. Det för svenskar obegripliga är självklart i en rysk kontext: ”att såga” betyder på talspråk att ta emot mutor.

Bodin går från högt till lågt, eller kanske snarare från smalt till brett. Kapitlet om Moskvas tunnelbana är till exempel lättreflekterat, då många har egna erfarenheter från densamma och Bodin vågar dessutom göra en populärkulturell utflykt där till och med datorspel med tunnelbanan som bas ges eget utrymme.

I kontrast framstår till exempel kapitlet om ikonernas teologiska betydelse som långt mer akademisk, ja rent av svårsmält utan grundläggande förkunskaper. Även i detta och andra fall lyckas Bodin emellertid förklara relativt komplicerade frågeställningar på god svenska – ett flytande språk borgar alltid för intresse och läsvärde.

Kontroversiell blir väl Bodin egentligen aldrig, fast i kapitlet om ”Pussy Riot” är han ändå farligt nära att utmana gängse politiskt korrekta uppfattningar i Sverige och andra västländer. Därmed inte sagt att författaren saknar sympati för den i Ryssland tämligen rådbråkade punkgruppen! Men förståelsen för gruppens agerande, liksom den interna kritiken mot densamma, ligger på ett annat intellektuellt plan – långt från den ofta utomordentligt okunniga och platta attityd som gavs utrymme i exempelvis svenska medier efter de timade händelserna.

Sist och slutligen: Bodin var inte först! Redan under det svenska stormaktsväldet gjordes mer kvalificerade försök att, utifrån rimligtvis ytterst begränsade förutsättningar, förstå det heliga Ryssland – vilket Bodin uppmärksammar i bokens avslutande kapitel. Petrus Petrejus vistades flera år i Ryssland under början av 1600-talet och Johannes Botvidi disputerade till och med i teologi 1620 på frågan ”huruvida moskoviterna är kristna”! Dessa och senare berättelser från Ryssland präglas delvis av fördomar och missuppfattningar, men ger långt ifrån någon entydigt negativ bild av ryssarna. I olika reseberättelser försökte författare någorlunda objektivt beskriva vad de såg, utan att sätta sig till doms. Detta i anmärkningsvärd kontrast till vad upplysningstidens författare senare mäktade med.

Hans Stigsson. Politisk redaktör i Norrköpings Tidningar

Läs vidare

Prova Axess Digital gratis i 3 månader

Få obegränsad tillgång till:

  • Alla artiklar i Axess Magasin
  • Axess Televisions programutbud
  • E-tidning
  • Nyhetsbrev

Efter provperioden kan du fortsätta din prenumeration för endast 59 kr/mån – utan bindningstid.

Ta del av erbjudandet