Hillary Clintons väg till makten
Jag har hört dem alla och hundratals därtill under mina resor i USA de senaste åren.
Det är alltså en politiker som är väldigt tacksam att skriva om som Dagens Nyheters New York-korrespondent Martin Gelin har valt för sin senaste bok Den längsta kampen. Hillary Clintons väg till makten. Men också en politiker som redan stötts och blötts i det oändliga – Hillary Rodham Clinton har stått mitt på den amerikanska politiska scenen ända sedan hennes man kampanjade för att bli president på det tidiga 1990-talet. Ändå lyckas Gelin att få Den längsta kampen att vara läsvärd, både för oss som följer amerikansk politik och för den som kanske inte har så mycket förkunskaper.
Han gör det genom att sätta in Hillary Clinton i ett sammanhang, och han gör det genom att prata med vanliga amerikaner.
Den längsta vägen är alltså inte en vanlig politikerbiografi. Visst får vi veta att Hillary Rodham föddes i Chicagoförorten Park Ridge, att hennes pappa Hugh var republikan och väldigt sträng, och att mamma Dorothy röstade demokratiskt, men vi slipper att än en gång läsa om hur Hillary träffade Bill och om alla den före detta presidentens kärleksaffärer. Åren i Arkansas och hur Hillary satte sin egen karriär på paus för att stödja maken nämns överhuvudtaget inte och Bill Clinton får en ovanligt undanskymd plats för att vara en bok som handlar om hans fru. Istället får vi läsa om Dwight D Eisenhowers 1950-tal och Lyndon B Johnsons 1960-tal och hur en ung Hillary Rodham förändrades och radikaliserades i takt med tiden. Vi får även träffa unga idealistiska studenter på Hillarys gamla kvinnocollege Wellesley utanför Boston och höra deras livshistorier. Hur den oerhört begåvade Chanel Silva från sydvästra Texas drömmer om att en dag gå i Hillary Clintons fotspår och själv bli politiker. Hur Ahilya Wallia ägnar helgerna åt att kampanja för Clinton och hur hon krockar med Martin Gelin som passagerare i bilen och blir förskräckt först när hon inser att det betyder att hon inte kommer kunna köra till kampanjhögkvarteret kommande lördag.
Det är blandningen av högt och lågt som gör det här till en så stark bok. Martin Gelin har rest kors och tvärs över hela USA, dels för att följa Hillary Clinton, men framför allt för att träffa och berätta om de människor som berörs av vem som blir USA:s nästa president. Han förklarar varför försöket att bli president 2008 gick snett, och varför Clinton har betydligt större chans att lyckas den här gången.
Det har skrivits spaltkilometer om Hillary Clintons utmanare i primärvalet, Vermontsenatorn Bernie Sanders, och hur hans socialistiska agenda ska ha drivit Clinton åt vänster. Martin Gelin visar att det snarare är tvärtom. Clintonkampanjen hade redan känt av de nya vänstervindarna och lagt om politiken innan horder av främst unga började ”feel the Bern” och samlas i tiotusentals till Bernie Sanders möten. Det var de här nya strömningarna som gjorde att en ditintills rätt obskyr socialist kunde bli ett fenomen som på allvar utmanade Clinton, och alltså inte Sanders som föste henne framför sig.
Om jag ska nämna något negativt om boken så är det att det är uppenbart var Martin Gelin själv står politiskt. Gelin arbetade som ”nya medier-ansvarig” för den röd-gröna kampanjen i det svenska valet 2010 och det märks lite väl tydligt att han började hålla tummarna för en Clintonseger långt innan Donald Trump gjorde sitt intåg på den republikanska sidan.
Få politiker är så avskydda som Hillary Clinton i USA (med undantag för Trump), men det här är en bok där framförallt hennes anhängare får komma till tals.
Det är inte hela världen. Det finns gott om amerikanska böcker att läsa för den som vill ha motsatt bild. Lite tråkigare är att Bernie Sanders framgång förklaras relativt sent. Jag misstänker att stora delar av texten var klar när senatorns stjärna började lysa som klarast.
Populärt
Amnesty har blivit en aktivistklubb
Den tidigare så ansedda människorättsorganisationen har övergett sina ideal och ideologiserats, skriver Bengt G Nilsson.
Med de två randanmärkningarna är det här ändå en bok som alla USA-intresserade bör läsa.
Therese Larsson Hultin. Utrikesanalytiker i Svenska Dagbladet
Utrikesanalytiker i Svenska Dagbladet.