Originalet som byggde Stockholm

Allt detta hade Isaak Hirsch. Som liten, en stökig pojke som skickades till ett järnbruk i Småland för att komma på rätt bana. Väl tillbaka i Stockholm gick han först i den framgångsrike faderns fotspår och blev grosshandlare. Men snabbt såg han vart vindarna blåste och började investera i dåtidens Sverigebygge. Isaak Hirsch kom att äga industrier från Karlskrona till Kiruna. Men det är för sina fastighetsaffärer han har gått till historien. Han lät bygga hotell, restauranger, teatrar, spårvägar och, inte minst, bostadshus. Pragmatisk, klurig och otålig byggde, köpte och sålde han hus i en våldsam takt.

Isaak Hirsch blev också till en välkänd profil i Stockholm under 1800-talets sista decennier. I tidningarna beskrevs han som ett original. Festlig, social och charmig på ett barns sätt och med ett stort hjärta. Utanför hans hus fanns varje morgon en hord med tiggare som väntade på Isaak Hirsch och de blev sällan besvikna av hans generositet.

Anders Johnsons bok Hela Stockholms Isaak Hirsch är en intressant genomgång av inte bara Hirschs liv utan också planeringen av Stockholm och den svenska judiska minoritetens historia. Stundtals är den väl späckad av fakta vilket gör den svårgenomtränglig. Poängerna hade blivit mer tydliga och enklare att ta till sig om Isaak Hirsch själv och hans liv hade hamnat ännu mer i centrum.

Och vilka är då poängerna? För mig väckte parallellerna till dagens Sverige många tankar. Vi befinner oss mitt i en ny industriell revolution samtidigt som befolkningen i städerna växer snabbt. Det skapar nya förmögenheter och då som nu hamnar framgångsrika industrientreprenörers pengar inte sällan just i fastigheter.

Men även olikheterna mot dåtidens Stockholmsbygge är tankeväckande. Då såg staden som sin uppgift att bygga gator, resten var Isaak Hirschs och andra byggares angelägenhet. Hirsch var som sagt kortsiktig i affärer men samtidigt väldigt långsiktig. Tillsammans med dåtidens grädda av arkitekter och byggherrar kunde han i evigheter diskutera husens detaljer. Det handlade om anpassa sig till efterfrågan, men lika mycket att känna stolthet för ett hus som skulle stå länge. Då var det individer som byggde våra städer, idag är det anonyma fastighetsbolag och byggjättar. Det är nog mer än en tillfällighet att den stenstad som Isaak Hirsch så mycket bidrog till även idag ter sig så attraktiv.

Pontus Herin

Ekonomijournalist.

Läs vidare

Prova Axess Digital gratis i 3 månader

Få obegränsad tillgång till:

  • Alla artiklar i Axess Magasin
  • Axess Televisions programutbud
  • E-tidning
  • Nyhetsbrev

Efter provperioden kan du fortsätta din prenumeration för endast 59 kr/mån – utan bindningstid.

Ta del av erbjudandet