All mjuk makt grundar sig i hårda fakta

En allt ovanligare Sverigebild? Foto: Pixabay.

Att ”soft power” spelar roll för länder råder det ingen tvekan om. Många människor som innerligt hatar den amerikanska livsstilen skulle genast flytta till USA om de fick chansen.

När allt kommer till kritan är det, trots allt, bekvämare att vara islamist i Los Angeles än i Lahore. Så stark är USA:s dragningskraft. Ryssland å andra sidan har noll mjuk makt. Utöver billig vodka och inkallelseordrar till en säker död vid fronten har Putinregimen inget att erbjuda vare sig undersåtar eller besökare.

I en krönika i Södermanlands Nyheter oroar sig tankesmedjan Fores vd Ulrika Schenström för Sveriges avtagande mjuka makt. Ulf Kristerssons regeringsbildning renderade bekymrade rubriker i både Washington Post och The Economist. I stället för regeringens arbete hamnade fokus på samarbetspartiet SD:s högerextrema rötter. Därtill riskerar Sverige att förlora sin roll som ett av världens mest hållbara länder när internationella medier uppmärksammar Klimatpolitiska rådets kritik mot regeringen.

Att Tyskland, vars klimatpolitik i spåren av ”Energiewende” i praktiken lett till en nyrenässans för kolkraften, innehar en topplacering i den hållbarhetsrankning som Schenström refererar till för understryka Sveriges prekära läge torde leda till ett visst lugn.

Om utländska företag verksamma i den gröna sektorn avstår från att investera i vårt land är det nog inte primärt olika hållbarhetsindex som är boven. Tillgången på bostäder till anställda är en central faktor. Men ännu viktigare är frågor som rör trygghet och kriminalitet.

Och här har Sveriges mjuka makt försvagats betänkligt de senaste åren. När Sverige kommer på tal i internationell press är det numera bomber snarare än ”Bullerbyn” som är i fokus. Inte minst i Tyskland, där fler och fler tidningar med stigande förvåning rapporterar om klankriminalitet och skottlossningar i det en gång så trygga, och litet tråkiga, landet uppe i norr.

Jag delar alltså till viss del Schenströms oro för Sveriges avtagande mjuka makt, men av andra skäl. Om mindre energi läggs på olika mer eller mindre diffusa index och mer kraft ägnas åt att stoppa det okontrollerade dödandet vore mycket vunnet. Att vår Sverigebild skulle förbättras blir i sammanhanget mest av allt en fin bonus.

Ty sanningen är den att all mjuk makt grundar sig i hårda fakta.

Erik Thyselius

Medarbetare i Axess.

Läs vidare