Borde valjakt förbjudas?

En urgammal tradition för överlevnad. Men ska den fortfarande tillåtas? Foto: Wikimedia commons

Varför jagas valar och delfiner fortfarande på Färöarna? Det frågar sig Christian Blenker, ARD:s korrespondent för Skandinavien, som rest dit för att undersöka saken. För den tyska tv-kanalen ARD har han gjort en djupdykande dokumentär. Kan man förstå båda sidors argument när det kommer till valjakt?

Jag besökte själv Torshavn på Färöarna sommaren 2017 under en musikfestival. Regnvädren kom och gick. Landskapet var helt förtrollande och den torkade fisken smakade salt. Under tiden vi vistades där inträffade en valfångst och vi fick tips om att snabbt skynda ned till stranden. Vi valde att låta bli. Det kändes obehagligt och jag frågade mig varför det fortfarande är tillåtet där.

När man ser Christian Blenkers dokumentär inser man att frågan är komplex. Valfångsten är en urgammal tradition på Färöarna. Framförallt var den det enda sättet att få tillräckligt med mat för invånarna. Men nu då? När omvärlden öppnat sig och man kan handla vitt och brett?

Färöingarna är både trevliga och gästvänliga. De lever mycket på sin turism, men de har samtidigt en lång tradition av att klara sig ensamma på sin avlägsna plats ute i havet. Hur stor rätt har omvärlden att kritisera deras sätt att leva som de lärt sig genom generationer?

På Färöarna befinner sig också motståndsgruppen Sea Shepard som Blenker talar med under sin dokumentärresa. De anser att man inte längre behöver val- och delfinfångsten och att den borde förbjudas. Men motståndet mot dem är stort.

Några av de färöingar som deltar i jakten, som Christian Blenker talar med, resonerar som att omvärlden äter också kött, men då slaktas grisarna bakom stängda dörrar. Det är närmast ett slags hyckleri, tycker någon som föredrar den mer ärliga valslakten i det fria. När slakten är genomförd delas köttet ut till alla boende som deltagit.

Färöarna jagar val och EU jagar Färöarna. Jägarna som har licens hoppas att traditionen ska fortsätta i hundra år till, men forskarna lyfter fram faran med höga kvicksilverhalter köttet och gravida bör helt avstå. Detta råd verkar de flesta följa, men så länge man inte är gravid tycks valköttet smaka och oron är inte så stor över tungmetallernas påverkan.

Jag uppskattar verkligen dokumentären som försöker ge mer av hela bilden. Hur stor rätt har färöingarna att fiska och slakta val? Hur stor rätt har omvärlden att döma och förbjuda dem?

För den som hänger med i tyskan finns dokumentären tillgänglig att se via ARD:s hemsida.

Katarina O'Nils Franke

Redaktionssekreterare i Axess.

Läs vidare