C och L bör gå in i regeringen

Bjuder in M till överläggningar. Foto: flickr

Centerpartiet föreslår alltså att Moderaterna ska bjudas in till överläggningar med Jök-partierna om åtgärder mot den ekonomiska krisen. Jag misstänker att vare sig socialdemokrater eller moderater är så värst sugna på detta ännu, men saker och ting kan förstås ändras ganska snabbt. Under alla omständigheter är det märkligt att inbjudan bara riktas till M och inte till KD. Det ger intryck av att det finns partipolitiska baktankar som går utöver krispolitiken.

Det logiska draget i detta läge vore snarare att Stefan Löfven erbjöd C och L statsrådsposter och att samarbetspartierna tackade ja. Att C och L släppte fram Stefan Löfven till statsministerposten berodde enbart på att man kom överens om Jök-programmet, men de långtgående förslag på en rad skilda områden som nu återkommande presenteras av företrädare för de fyra Jök-partierna har ju inte ett skvatt med innehållet i Jöken att göra.

Krispolitiken har en stor fördel framför Jök-politiken, nämligen att partierna som står bakom den inte har gått till val på att bekämpa viktiga delar av den. I stället anser de, i alla fall som det verkar, att det som föreslås verkligen behövs och är bra för landet. Men varför det ska vara just C och L som backar upp regeringen utan att ingå i den är en gåta. Det skapar en otydlighet som försämrar medborgarnas möjligheter att ta ställning till politiken och utkräva ansvar vid nästa riksdagsval.

PJ Anders Linder

VD och chefredaktör i Axess. 

Läs vidare