En ny Mitt Romney i vardande?

En (s)vensk Romney? Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet.

Torbjörn Nilsson, numera i SvD, har utvecklat en egen kommenterande genre med mycket referenser till gammal folkhemspolitik, som ofta blir givande och ibland lite långsökta. I dag skriver han hur som helst en lika nedslående som upplysande artikel om Socialdemokraternas alltmer hysteriska försök att utmåla Sverigedemokraterna som nazister och Moderaterna som deras medlöpare.

Att bli litet lätt Blue Labour, som de försökte i förra valet, kan fungera visavi väljarna, menar han, men den så kallade Zanchiplanen 2018 ”saknade en parlamentarisk strategi”. För i riksdagen föll den platt till marken när man fick man göra upp med partierna som är minst Blue Labour av alla.

Det enda som nu återstår är smutskastning. ”Det här är strategin”, säger en av hans S-källor om brunmålningen och Nilsson kommenterar: ”Det är så här desperat Stefan Löfven och kretsen kring honom är.” Det är mer än 1 ½ år till nästa val. Det kan bli mycket långa 18 månader.

I dag har även socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi formulerat sig på Twitter:

Kan inte vi politiker här på Twitter börja den här helgen med att skriva en sak som vi uppskattar hos en av våra meningsmotståndare? Vi lägger ändå rätt så mycket av vår tid på att kritisera varandra, det är ju en del av demokratin. Men vi behöver också se varandras styrkor.

Det är alls inte första gången han skriver något liknande och många spekulerar i att detta skulle vara hälften av någon sorts good cop, bad cop rotuine, där det i så fall går tio dåliga konstaplar på varje bra, men jag har svårt att tro det. Han är alltför ensam och får de andra att framstå i alltför dålig dager, så jag lutar åt något så originellt som att han faktiskt tycker det vore bra med ett justare klimat och menar vad han säger.

Jag är fullt beredd på att jag kan bli motbevisad när som helst men tills vidare ger jag honom the benefit of the doubt. I en värld av alltmer trumpistiska partigängare (S) kan det vara en Mitt Romney i vardande vi ser.

PJ Anders Linder

VD och chefredaktör i Axess. 

Läs vidare