Greklands kris visar Berlins svaghet

”Kanzleramt” i Berlin. Foto: Michael Theis (Creatvie Commons) 

Flyktingkrisen vid Greklands gräns sätter bristen på tyskt ledarskap i blixtbelysning. Efter förhandlingar mellan SPD och CDU står det klart att förbundsregeringen inom ramen för EU-samarbetet vill ta emot upp till 1 500 utsatta barn som idag bor i läger. Men utöver detta beslut är det svårt att urskilja någon tydlig viljeriktning från Berlins sida.

Det märks inte minst i de tyska medierna. Bayerns ministerpresident Markus Söder (CSU), SPD:s ena partiordförande Norbert Walter-Borjans och de tre kandidaterna till CDU:s ordförandepost – Friedrich Merz, Armin Laschet och Norbert Röttgen är några av dem som syns och hörs i flyktingdebatten. Förbundskansler Angela Merkel verkar däremot mer eller mindre befinna sig i medieskugga. 2015 års stridsrop ”Wir schaffen das” har för längesedan tystnat.   

Krisen vid Greklands gräns blir ännu en påminnelse om att Tyskland i snabb takt rör sig mot eran ”post-Merkel”. En pusselbit i hur kommande epok kan komma att bli får vi den 25 april. Då ska 1001 CDU-ombud välja ny partiledare. Det är så dags. Ju längre CDU:s kris fortsätter desto större risk för fortsatt maktvakuum i Berlin. Det har Europa inte råd med.  

Erik Thyselius

Medarbetare i Axess.

Läs vidare