Hellre samhällskollaps än feta hundar i rutan
Igår startade den nya programserien ”Samhällskollaps” på SVT. Huvudsyftet är att testa hur Sverige reagerar i kris genom scenarioövningar under ledning av journalisten Camilla Kvartoft och komikern Felix Herngren. Är det då bara ploj och skoj?
Inte alls. Programmet är förvisso underhållande, men framförallt är det informativt. Stabsövningar genomförs på myndigheter i Sverige på liknande sätt för att skapa god uthållighet vid krislägen. Pandemin och kriget i Ukraina har tragiskt nog visat hur angeläget detta är.
I första avsnittet ser vi vår tidigare statsminister Carl Bildt spela just statsminister i en simulerad hackerattack mot betalsystemet. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB), Riksbanken, Bankföreningen och Svensk Handel samt Polisen och Peter Wolodarski från Dagens Nyheter är också med för att mer eller mindre som sig själva säga hur de skulle ha agerat vid ett liknande scenario.
”Detta är public service i ordets rätta bemärkelse.”
Ibland känns de olika aktörerna lite osäkra på vem som tar ansvar när, men det skapar bara ett nyttigt samtal om vad som kan göras bättre. Camilla Asp från MSB är den som med föredömlig tydlighet påminner om vad vi bör köpa in och tänka på.
Vad jag saknar, och tror att gemene man skulle må bra av att veta mer om, är de tre principerna vid krishantering: ansvarsprincipen, likhetsprincipen och närhetsprincipen. De förklarar nämligen ansvar och roller före, under och efter en kris. Detta har våra kommuner i bästa fall koll på, så en representant hade passat bra i SVT:s program så fler får känna till kommunens ansvar vid höjd beredskap.
”Vår redaktion har gjort väldigt mycket research för att verkligen förstå hur det är uppbyggt. Sen har vi också känt att nu överdriver vi lite men när vi har jobbat har de här sakerna faktiskt hänt på riktigt”, säger Camilla Kvartoft i en intervju och tänker på it-attackerna mot Kalix kommun och Coop samt en stor storm i Skåne som skapade elavbrott. Det märks att SVT:s team har gjort sin research. Det som kännetecknar kriser är att de är svåra att förutse och förbereda sig på. Desto viktigare är det därför att öva och bygga upp robusthet. Kriget i Ukraina har visat att försvarsviljan och hjälpsamheten är stor i Sverige och många söker nu till Hemvärnet och roller inom det civila försvaret. Det får inte slarvas bort.
”Samhällskollaps” levandegör och bygger vidare på MSB:s broschyr som vi alla har fått hem. Men det görs på ett både seriöst och underhållande sätt. Detta är public service i ordets rätta bemärkelse. Så kan kanske mer tveksamma programsatsningar som ”Sveriges fetaste hundar” och ”Första dejten” sändas av kommersiella aktörer istället.
Redaktionssekreterare i Axess.