I denna ljuva AI-tid

AI-genererad bild av ensam robot som gör någon annans läxor.

Vuxna människor som använder AI för att fuska är ett underbetyg till samtiden.

ChatbotGBT blir lite dyrare för skattebetalarna än väntat. Flera högskolor och universitet måste nu, hastigt och inte särskilt lustigt, ställa om sina examinationer. Skälet? Det går inte längre att låta studenterna skriva hemtentor. Det finns inget säkert sätt att kontrollera att hemtentorna inte i själva verket är skrivna av en AI-robot.

Alla hemtentor måste nu således bli salstentor. Med det logistiska och administrativa krångel det innebär att boka lämpliga lokaler, ändrade arbetstimmar och allmänt schemakaos. Källor på några av Sveriges större lärosäten suckar och vittnar om hur scheman som använts i åratal nu snabbt måste rivas upp och nya lösningar måste implementeras.

Vad som dock är värre, är det faktum att salstentor gynnar de studenter som kan rabbla fakta, snarare än de som kan analysera. Att lära sig stora mängder fakta utantill är något för grundskolan. På universitetet ska man kunna utforska och dra slutsatser av dessa fakta. Vilket är svårt att göra på 120 eller 180 minuter blankt.

Utvecklingen av AI för både gott och ont med sig, och framför allt går den inte att stoppa. Men det faktum att vuxna människor som får sin högre utbildning betald av staten – dvs sina grannar, sina vänner och övriga medborgare – omedelbart använder den nya tekniken för att fuska, säger en hel del om hur redo mänskligheten är för den här typen av innovation.

Catta Neuding

Medarbetare i Axess.

Läs vidare