Inte terrorister i SRs ögon

Islamiska jihads träningsläger i Gaza sommaren 2021. Foto: Islamiska jihad

Att kalla en spade för en spade och terrorister för terrorister vore en bra devis för de i radiohuset att ta till sig. För allt som oftast nämns inte orden terrorist eller terrororganisation i SRs rapportering, åtminstone inte när det kommer till ett område – Gaza.

Självfallet är inte alla områdets invånare terrorister, utan bara de grupper och organisationer som är terrorklassade i Gaza. De två största är Hamas och Islamiska jihad.

I dag kom ännu ett reportage av SR från Gaza med rubriken ”Barn får vapenträning på läger i Gaza”. Inslaget som Jan Andersson gjort på plats i Islamiska jihads träningsläger för barn saknar såväl ordet terrororganisation som ordet barnsoldat, men det är precis vad det rör sig om. Den yngsta deltagaren Andersson möter är nio år och definitionen av barnsoldat är välkänd.

Det finns mycket att kritisera inslaget för. Avsaknaden av kritiska frågor är slående och i stället får representanter för Islamiska jihad ge sin bild av detta ”sommarläger”. De menar att lägret att likna med ett ”scoutläger för ökad självkännedom”. Att ett träningsläger för barnsoldater likställs med världens största fredsorganisation som scoutrörelsen utgör är direkt hårresande, men detta går obemärkt förbi Andersson.

Är det då SRs utsände Jan Andersson som ska kritiseras? Kanske inte, för tar vi och läser transkriberingen av det som gissningsvis var original inslaget på SRs hemsida, saknas en avgörande del i ljudmaterialet. Den del som ger en beskrivning av omfattande vapen- och raketträning under lägret och att det rör sig om en terrororganisation. Men denna del har alltså SR valt att inte sänt ut i etern.

Mitt på det ungefär två fotbollsplaner stora området, står attrapper som ska föreställa två olika raketmodeller som al-Qudsbrigaderna använder. Intill står ett bepansrat militärfordon uppställt.

Barnen är indelade i olika grupper. Några marscherar. De bär leksaksvapen, utsågade i trä som målats i grå färg, för att likna riktiga automatvapen. Andra lyssnar till en man som håller ett föredrag. Några barn gör olika mantelrörelser på riktiga automatvapen och tränar också för att snabbt ta isär och sätta ihop ett vapnen. En annan grupp klättrar i rep och springer och gör volter. Ur en högtalare dånar hög musik.

En del personer har svarta huvor över sina huvuden och sedan en huvudbonad som visar att de tillhör al-Qudsbrigarderna, terrorstämplade Islamiska Jihads väpnade gren. De unga barnen, i grupper, bär alla kepsar, utan att dölja ansiktena.

Med dessa kompletterande rader kan det konstaterats att SR har gjort ett redaktionellt val att ta bort informationen om att det rör sig om en terrororganisation. I samma veva har de även minskat lyssnarnas möjlighet att ta in vidden av hur fruktansvärt detta träningsläger egentligen är. Det är svårt att se det på annat sätt än att SR mjukar upp bilden av vad som faktiskt sker i Gaza. För det kan knappast finnas journalistiska skäl att exkludera dessa delar från sändningen. Det hjälper varken lyssnaren att få en korrekt bild av läget eller de utsatta barnsoldaterna i Gaza.

Läs vidare