När ungdomen röstar fel

Borde veta bättre. Foto: iStock.

Att unga människor röstar efter eget huvud förfärar delar av vuxenvärlden.

Även om de sista rösterna ännu inte räknats pekar det mesta på att Ulf Kristersson kommer att få uppdraget att bilda en ny regering. Ett fenomen som redan nu går att konstatera är det tydliga stödet för partier till höger om mitten bland förstagångsväljare (18–21 år): Moderaterna, Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna får i denna åldersgrupp 53 procent av rösterna. Räknar vi in Liberalerna uppgår stödet till 58 procent. Trenden är ännu starkare i skolvalet, där M, SD och KD samlar 57 procent (se ledare av Adam Cwejman i GP här).

Stödet för idén om en ”generation Greta” vilar uppenbarligen på bräcklig grund. En liknande observation gjordes efter fjolårets val till förbundsdagen i Tyskland. Då blev FDP, som under dess partiledare Christian Lindner gick till val på en tydlig marknadsliberal och frihetlig agenda, ett av de största partierna bland förstagångsväljarna (23 procent).

Det förbryllade många tyska bedömare, och intelligensnivån hos de unga som så uppenbart röstat mot det egna intresset ifrågasattes med frustande entusiasm i sociala medier. Samma pjäs ser vi nu åter spelas upp då teorier om att yngre inte är tillräckligt pålästa, hänger för mycket på Tiktok eller helt enkelt har blivit lurade luftas. I de fall rösten landat till vänster tenderar behovet av problematiserande förklaringsmodeller inte att vara lika starkt.

Erik Thyselius

Medarbetare i Axess.

Läs vidare