Politiker ska inte köra med elsparkcyklar

Elsparkcyklar är som koriander. (Lätt beskuren bild). Foto Frankie Fouganthin

Elsparkcyklarna är här för att stanna. Med det sagt har jag fortfarande aldrig satt min fot på en. Men många gör det, så låt oss välkomna innovationer som tar människor framåt istället för att politiker ska stå i vägen.

Elsparkcyklar är lite som koriander: antingen älskar man dem eller så hatar man dem. Men inget är riktigt så svart eller vitt. Många står egentligen någonstans mitt emellan. För innovation och nytänkande är i regel bra. Nedskräpning och trängsel på allmänna gågator och torg är dåligt.

Något som är än sämre är när politiker börjar ha för många fingrar med i spelet.

”Varför ska politiker välja åt oss?”

Det kan man säga om inblandningen i antalet elsparkcykelmärken. I november 2021 beslutades av Stockholm stad att endast tre bolag får bedriva verksamhet i staden med start i år. Varför det egentligen?

”Huvudskälet är att det under det senaste året har varit på tok för många elsparkcyklar i staden och kaosartat på vissa gator. Vi kan inte ha det på det här sättet”, säger trafikborgarrådet Daniel Helldén (MP) till TT.

I samband med den nyheten sa elsparkcykelbolagen Bolt och Voi att de välkomnar beslutet.

Självklart gör de det, de är ju marknadsledande och slipper nu obehagliga uppstickare som kanske kommer med bättre och billigare innovationer som riskerar att slå ut dem. När politiker skyddar några som får ett slags monopol blir dessa ofta feta katter.

Är inte Helldéns agerande lite som att säga att endast Herz och Sixt får hyra ut bilar? Det kan bli så kaosartat på vägarna om vi tillåter andra biluthyrare! Lite förenklat såklart, men poängen är densamma: Varför ska politiker välja sådant åt oss?

Låt marknaden, alltså folket, bestämma. Kalla det ”live and let die”. Om marknaden inte vill ha just den elsparkcykeln för att den är för dyr eller för dålig så kommer ingen att använda den – och då försvinner den från marknaden till slut. Nya bolag bör få chansen under förutsättning att det råder god ordning. Och om de stora bjässarna tillåts fortsätta utmanas av uppstickare förbättrar de sig och sänker priserna. Det är god konkurrens och den fungerar allra bäst utan politikers inblandning.

Katarina O'Nils Franke

Redaktionssekreterare i Axess.

Läs vidare