Putins Ryssland: Sluta kalla det för ”presidentval”
I helgen gick ryssarna till valurnorna för att visa sitt stöd för Vladimir Putin.
Resultatet? 87,8 procent av väljarna lade rösten på ”Lillefar” i Kreml. Eller väljare och väljare. Ordet förutsätter att det finns realistiska politiska alternativ att ta ställning till. Vilket det så klart inte gör i Putins Ryssland. Undersåte eller till och med livegen är ord som passar betydligt bättre in i sammanhanget.
Att valet är riggat betyder däremot inte att det inte är viktigt för Putin. Tvärtom är Kreml beroende av de parodiskt höga röstetalen för att bevisa vilket starkt stöd regimen har hos befolkningen. Inte minst är ”valet” ett viktigt instrument för att ge legitimitet till det fortsatta anfallskriget mot Ukraina. Här bör också tilläggas att Putin under sin snart tre decennier långa tid vid makten aldrig har vunnit ett val som inte har varit riggat eller på förhand utformat i syfte att han ska vinna.
Spelar det då någon roll vilka ord som svenska medier använder för att beskriva valet? Absolut. Liberala ledarskribenten Alex Voronov har en viktig poäng i dagens Kristianstadsbladet (18/3) när han lyfter att många tidningar och redaktioner i sina rubriker använde meningar som till exempel ”Putin vinner ryska valet – blir återvald som president” (SVT), ”Vallokalerna i Ryssland har stängt – Putin går mot väntad seger” (SR) och allra värst ”Ryska valet: Putin ser ut att gå mot klar seger” (SvD). SVT:s rubrik ändrades sedan och i många av artiklarna så kontextualiseras det ryska ”valet” med information och intervjuer med experter.
Men Voronovs poäng är att användandet av ord som ”val”, ”parlament”, ”vallokaler” och ”segertal” skymmer sikten för vad som verkligen sker i diktatoriska samhällen likt det i Ryssland. Ryggmärgsreflexen på redaktionerna att förhålla sig opartiska och undvika värdeladdade ord leder till att man riskerar att dansa med i Putinregimens skendemokrati. För inte minst public servicebolagen borde det inte vara ett problem att beskriva verkligheten så som den faktiskt är i dagens Ryssland. Den beryktade demokratiparagrafen borde om inte annat ge redaktionerna råg i ryggen.
Här kommer därför en enkel uppmaning: sluta upp med att kalla Putin för ”ledare” och börja kalla honom för det han faktiskt är. En hänsynslös diktator.
Medarbetare i Axess.