Rädslans logik driver tysk politik i baklås

Reiner Haseloff (CDU). Foto: Olaf Kosinksy (CC BY-SA 3.0).

Regeringskrisen i Sachsen-Anhalt är det senaste tecknet på att tysk demokrati riskerar att gå i baklås på grund av rädslan för AfD. De största vinnarna i ett sådant scenario vore politikens extremer. Mönstret känns allt för väl igen.

Det skulle inte bli så här. Höjningen av den tyska public serviceavgiften (”Rundfunkgebühr”) med 86 cent var en teknikalitet och hade godkänts av alla delstatsparlament. Förutom i Sachsen-Anhalt. Här regerar, än så länge, en koalition bestående av CDU, SPD och Die Grünen (en så kallad ”Kenya-koalition”).

Det som håller ihop det skakiga samarbetet är det gemensamma målet att hålla AfD borta från makten. På så vis är Sachsen-Anhalt inte unikt: flera delstater i östra Tyskland har fått se mer eller mindre onaturliga samarbeten formas mot denna bakgrund.

Däremot är nuvarande ”Kenya”-koalition äldst (2016) och något av ett prestigeprojekt för CDU, även på förbundsnivå, eftersom ett lyckat samarbete skulle visa på en framkomlig strategi som inte inbegriper AfD.

När det visade sig att ledamöterna för CDU och AfD tyckte likadant om avgiftshöjningen – programbolagen AFD och ZDF är för stora och dyra och bör inte få mer pengar – utlöstes därför en jättekris. Dels bildade CDU och AfD majoritet och dels riskerade CDU att hamna på samma sida som högerpopulisterna.

Haselofs nödlösning lyckades. Men priset är högt.

Tonläget från SPD och Die Grünen har varit mycket högt och på nationell nivå har debattörer på vänsterkanten tagit detta till intäkt för att CDU mer än gärna samarbetar med ytterhögern. Det som gör saken extra känslig är att lokala CDU-politiker i Sachsen-Anhalt tidigare har luftat tankarna på eventuella AfD-samarbeten.

För stunden är dock krisen avvärjd. Ministerpresident Reiner Haseloff (CDU) har sparkat sin inrikesminister Holger Stahlknecht (CDU) och beslutat att frågan om avgiftshöjningen helt enkelt inte ska upp i lantdagen. (I en intervju öppnade Stahlknecht för en eventuell minoritetsregering. Det tolkades dels som ett svek mot koalitionen och öppnade för spekulationer om att en sådan lösning skulle förlita sig på AfD.) I stället för att förslaget om höjd avgift verkställs första januari 2021 har ARD och ZDF vänt sig till Högsta författningsdomstolen för ett avgörande.

På så sätt slipper CDU:s regionala ledamöter dagtinga med sitt samvete och samarbetet med SPD och Die Grünen kan räddas. Haseloffs nödlösning lyckades. Men priset är högt. Die Grünen hävdar att nuvarande coronakris är det enda som hindrar partiet från att hoppa av koalitionen. Haseloff själv framstår som politiskt svag.

”AfD ska inte ges några möjligheter att styra samhället”, sade ministerpresidenten på en presskonferens märkbart tagen av den senaste tidens dramatik. Fast det är ju exakt det inflytande man ger till AfD.  

Det är uppenbart att CDU fastnat i en politisk och medial logik som tvingar partiet att alltid inta högerpopulisternas rakt motsatta ståndpunkt – även när är den egna övertygelsen säger något annat. Som strategi är den helt förödande för den demokratiska tilltron. Måtte CDU inse detta snabbare än sina svenska systerpartier.   

Erik Thyselius

Medarbetare i Axess.

Läs vidare