SVT:s vita filmkritik faller platt – och är farlig
För vitt för SVT. Foto: Thomas Wolf (
Hudfixering och skallräkning har aldrig lett till något gott. Tyvärr är SVT en av de främsta förespråkarna av just dessa idéer.
”Det manliga, gamla, vita Hollywood slog tillbaka”, menade SVT:s filmrecensent Fredrik Sahlin i ett nyhetsinslag om den kommande Oscarsgalan (Kulturnyheterna 01/14-20). Trots att Hollywood kämpat för ökad mångfald domineras årets startfält av filmer om krig, bilar och våld regisserade av mestadels vita män. Sahlin undrar om inte förra året till och med var ett ”ovanligt vitt år” på biorepertoaren.
Vad filmerna handlar om eller om de har något konstnärligt värde får man däremot knappt veta.
Eftersom SVT verkar anse att det amerikanska kulturkriget – i vilket frågor om ”ras”, identitet och krav på representation klyvt USA mitt itu – prompt ska komma till Sverige så inställer sig frågan: hur väl lyckas SVT:s kritikerredaktion med att spegla samhället?
En snabb genomgång bestående av namnanalys och okulär besiktning av redaktionen (en liknande metod som numera insomnade Rättviseförmedlingen använde sig av) visar att 100 procent av medarbetarna är vita med nordiskklingande efternamn.
Bristen på representation i form av personer med andra hudfärger och utomnordiska namn är öronbedövande och måste därför anses vara ett allvarligt misslyckande för SVT:s mångfaldsarbete – som grundar sig på hur människor ser ut och inte vilka tankar man bidrar med.
Klart är att minst en, eller två, av SVT:s kritiker borde vika sin plats åt någon mindre välrepresenterad grupp i samhället. Eftersom Sahlin av allt att döma anser det viktigt med representation av olika hudfärger kanske han kunde föregå med gott exempel?
Bedömningar av hudfärg. Kategoriseringar av efternamn. Krav på att anställda ska kliva åt sidan och ge plats åt andra med motiveringen att han eller hon har fel pigment. Låter det obehagligt?
Det är det också. Att SVT gör sig till en av de främsta ambassadörerna för den här typen av idéer är tyvärr inget nytt, men desto mer oroväckande.
Medarbetare i Axess.