Swedbankskandalen visar behovet av en Magnitskijlag

 Öppet för business. Foto: Wikimedia Commons. 

Finansinspektionens rekordbot på fyra miljarder kronor mot Swedbank skulle under normala omständigheter toppa nyhetsrapporteringen. Nu gör den inte det av uppenbara skäl. Likväl är det en av de största bankskandalerna i svensk historieskrivning vars efterspel vi nu bevittnar.

Mellan åren 2014–2019 har misstänkta transaktioner till ett värde av 390 miljarder kronor passerat genom Swedbanks kontor i Baltikum, konstaterar advokatbyrån Clifford Chance.

Under numera sparkade vd:n Birgitte Bonnesen arbetade Swedbank aktivt med att locka till sig högriskkunder som andra banker ratade. Varningssignaler om misstänkta transaktioner ignorerades av vd:n, enligt advokatbyrån.

En del av pengarna som runnit genom Swedbanks Baltikumkontor är stulet från det ryska folket. Att ryska pengar tvättas av banker i EU för att sedan användas för att underminera väst gör saken knappast bättre. Med pengarna köper Kreml lobbyister, advokater och politiker som med liv och lust gör vad de kan för att stoppa sanktioner, svartmåla journalister och göra livet allmänt svårt för människorättsaktivister (läs gärna tankesmedjan Free Russias rapport ”Misrule of Law” som tydliggör hur Putinregimen underminerar väst genom dess egna institutioner. Bränslet i processen är givetvis tvättade pengar).

Den här delen är avgörande att ta med för att förstå allvaret i Swedbanks agerande. Det handlar inte ”bara” om pengar utan vad dessa pengar faktiskt kan användas till.      

Rekordböter i all ära. Det som verkligen behövs för att försvåra nya penningtvättskandaler och göra straffet för de inblandade riktigt kännbart är en svensk Magnitskijlagstiftning. I korthet slår den hårdast där det känns som mest: i plånböckerna hos de människor som begår brott mot de mänskliga rättigheterna. I de länder som antagit lagen går det varken att resa in eller föra över pengar för de människor som är upptagna på en särskild sanktionslista.

Centerpartiet har ställt sig bakom förslaget. Moderaterna försöker få med sig de nordiska länderna och hoppas på en gemensam EU-lagstiftning. Dit är det tyvärr en bra bit kvar. Från socialdemokraterna hörs mest mummel.

Sverige kan göra betydligt mer. Inför en Magnitskijlag nu.

 

Här kan du se Axess TV:s intervjuer från 2015 och 2019 med affärsmannen Bill Browder som är upphovsman till Magnitskijlagen:

Länk: https://www.axess.se/tv/vodplayer.aspx?vod=9248 

Länk: https://www.youtube.com/watch?v=19VWurMST-w

Följer du Axessbloggen? Då kanske Axess Magasin är något för dig – prova tre nummer för endast 129 kronor. 

Erik Thyselius

Medarbetare i Axess.

Läs vidare