Tysk maktkamp i coronakrisens skugga

Bayerns ministerpresident Marcus Söder (CSU). Rätt man för jobbet? Foto: © Olaf Kosinsky Olaf Kosinsky creator QS:P170,Q30108329 , 2019-11-23 Markus Söder CDU Parteitag by OlafKosinsky MG 5966CC BY-SA 3.0 DE 

Coronakrisen fortsätter och påverkar alla delar av tillvaron. Så även i Tyskland. Sedan en dryg vecka tillbaka råder utegångsförbud i hela landet, ett räddningspaket på 156 miljarder euro har sjösatts (mer lär komma) och i lördags tog Hessens finansminister Thomas Schäfer (CDU) tragiskt nog livet av sig. Enligt medieuppgifter var orsaken kopplad till ångesten över coronavirusets konsekvenser för samhället.

Även om det känns apart att bara nämna dessa omvälvande händelser i förbifarten så kommer resten av inlägget fokusera på ekonomin och hur coronakrisen påverkar det tyska partilandskapet.

Beslutet att mer eller mindre stänga ned det tyska samhället har lett till exakt samma diskussion som i Sverige: hur mycket får krisen kosta? För varje vecka som Tyskland är nedstängt minskar BNP med en procent (ca. 35 miljarder euro). I det värsta scenariot kommer BNP sjunka med 20 procent, enligt Ifo-instututet. En sådan ekonomisk nedgång har Tyskland aldrig upplevt (i efterkrigstid får man anta), skriver ekonomijournalisten Gabor Steingart i sitt nyhetsbrev.

Förbundskansler Angela Merkel håller dock kursen. Från sin karantän i det egna hemmet vädjade hon till tyskarna att ha tålamod. Att lätta på, eller att börja diskutera hur länge, de införda åtgärderna ska vara i kraft är inte aktuellt. Regeringens målsättning är att antalet som insjuknar i viruset ska sakta ned till en fördubbling var tionde dag. Det är i nivå med vad sjukvården kan hantera. I lördags var insjukningstakten en fördubbling av antalet fall var femte dag, enligt Tagesschau. Merkel har stöd för sin linje hos bland andra finansminister Olaf Scholz (SPD).  

Men trycket på Merkel att börja diskutera hur och när en återgång till någon slags normalitet kan se ut (”Exit-strategie”) ökar för var dag som går. FDP:s partiledare Christian Lindner varnar för att skadorna på samhället kan bli irreparabla om ekonomin står still för länge, och att planer för hur ekonomin steg för steg kan startas upp när det medicinska läget tillåter måste göras redan nu.

Nordrhein-Westfalens (NRW) ministerpresident Armin Laschet, som kandiderar till posten som partiledare för CDU, driver även han att diskussionen om hur och när en återgång kan ske måste börja nu, i öppen polemik mot Merkel.

Coronakrisen påverkar också maktkampen inom CDU. Även om den avstannat i offentligheten så pågår den för fullt under ytan, rapporterar Die Welt. Bayerns ministerpresident Markus Söder framträder som den stora vinnaren: genom att gå före och längre med åtgärder som utegångsförbud och liknande i den egna delstaten så har han drivit Berlin framför sig (det är i alla fall så det framstår). Han har heller inte tvekat att kritisera Merkel eller för den delen Laschet för slapphet, som – innan det federala utegångsförbudet trädde i kraft – valde en mer ”svensk” väg för NRW.

För Friedrich Merz, som smittats av coronaviruset, har regeringens krispaket till stor del slagit undan benen för hans kritik om att politiken gör för lite för näringslivet. De senaste veckorna har han knappt synts till. Att Merz inte har något politiskt ämbete varifrån han kan visa handlingskraft är självklart en stor nackdel i denna kristid.

Det gynnar däremot Jens Spahn (CDU), som i egenskap av hälsominister, syns och hörs varje dag i nyheterna. Om Spahn lyckas med det elddop krisen utgör kommer hans politiska kapital stärkas kraftigt. Det interna trycket på Laschet att släppa fram Spahn (som i dag är vicekandidat) till posten som partiordförande skulle i så fall bli mycket starkt, skriver tidningen.

I en opinionsundersökning från tidningen Focus toppar Söder förtroendelistan. CSU tog även makten från SPD i både Nürnberg och Augsburg i de bayerska kommunalvalen som hölls igår (söndag). Håller Söders förtroendesiffror i sig ökar möjligheten att det kommer en förfrågan från CDU om att bli kanslerkandidat för CDU/CSU.

Krisen har också lett till en förtroendeskjuts för de gamla partierna: CDU får i 32 % och krisande SPD i 18 % (högt i dessa tider), samtidigt som Die Grünen (19 %) och AfD (11 %) backar. Den för bara några veckor sedan favorittippade kanslerskandidaten Robert Habeck (Die Grünen ) är i självvald isolering i sin hemstad Flensburg, rapporterar Süddeutsche Zeitung. Coronakrisen gör det svårt att dra upp konfliktlinjer som passar en grön agenda. Dessutom innebär det ekonomiska krispaketet att de miljarder euro som Die Grünen velat satsa på klimatet försvinner.     

Det här är alltså en ögonblicksbild av hur den tyska politiken ser ut just nu. Ta det för vad det är: en spaning vars giltighet kan svepas bort på en coronasekund. Det gäller för övrigt alla aspekter av livet, särskilt i dessa tider.     

Erik Thyselius

Medarbetare i Axess.

Läs vidare