Vad händer på vägen till Nato?

Sveriges nationella säkerhetsrådgivare Henrik Landerholm och Anna Maria Corazza Bildt, ledamot i Jarl Hjalmarson-stiftelsen.

Sverige ansökte om medlemskap i Nato ihop med Finland, men trots att Finland redan blivit fullvärdig Natomedlem inväntar Sverige fortfarande ratificeringsprocesserna i Turkiet och Ungern.

Under ett seminarium igår på Jarl Hjalmarson-stiftelsen talade Henrik Landerholm, Sveriges nationella säkerhetsrådgivare, om vägen till ett svenskt Natomedlemskap. Han inledde med 1940-talets diskussioner om skandinaviskt försvarsförbund som slutade med att Danmark och Norge istället valde Nato och Sverige blev kvar utanför. Fram till för några år sedan har det rentav verkat omöjligt att baxa Socialdemokraterna över gränsen.

Men när Ryssland inledde sitt fullskaliga krig mot Ukraina i januari 2022 gick allt med ens snabbt. Finland tog initiativet och Socialdemokraterna svängde till slut!

Resten är historia, hade man nu velat konstatera. Men det gick inte lika lätt för oss som det gjorde för våra goda grannar i Finland. Varför är det egentligen så?

Sverige vore en attraktiv Natomedlem som har höga betyg på flera områden. Vi har länge samarbetat och övat militärt enligt Natostandard. Men vår samarbetsförmåga prövas, hårt. Så sent som igår konstaterades att Turkiets president Erogan inte är redo än att låta Sverige ta fortsatta steg in i ett Natomedlemskap.

I sitt anförande tryckte Henrik Landerholm på att Sverige har gjort stora insatser för att gå Turkiet till mötes. Vi har helt enkelt inte sett PKK som ett reellt hot mot vår interna säkerhet, men behöver nu ställa in oss på att hot mot Turkiets säkerhet är hot mot vår säkerhet – och vice versa.

President Erdogan vill uppenbarligen inte ännu släppa ifrån sig den makt han har vid förhandlingsbordet. Men (hela) Nato bör vilja få del av det Sverige har att erbjuda.

Inte minst har vi fördelar på rymdområdet, både kunskapsmässigt och geografiskt. Detta utforskades delvis i Axess nr 3 där bland andra FOI:s forskningsledare inom rymd, försvar och säkerhet Sandra Lindström beskrev hur Ryssland testar robotskjutning på sina egna satelliter och att vi behöver vara redo när rymdkriget kommer.

Vår rymdförmåga med Esrange i Kiruna och vårt Arktisläge gör oss till en väldigt attraktiv medlem. Men då behöver vi släppas in i Natogemenskapen så att vi får möjlighet att visa vad vi går för i den trygghetsförsäkring som Natomedlemskapet innebär.

Sverige och Finland började resan mot Natomedlemskap tillsammans. Men precis som ”Kluddniklas” så träffsäkert tecknar i Officerstidningen 2/2023 har Finland skidat i mål och Sverige tycks ha frusit fast – i ett potentiellt sårbart läge.

Katarina O'Nils Franke

Redaktionssekreterare i Axess.

Läs vidare