Våga prata mer om krig och fred

Lars Klingbeil (SPD) besöker just nu Sverige. Foto: Michael Lucan

Sverige och Finland är på god väg att bli medlemmar i försvarsalliansen Nato. Även om Turkiet, åtminstone initialt, motsätter sig detta välkomnas det av många – däribland Tyskland. Men trots att Västtyskland har varit medlemsland sedan 1955 och det enade Tyskland sedan 1990 råder det fortfarande viss oenighet i landet huruvida soldater ska få besöka skolor.

Försvars- och hjälpviljan i Sverige och Europa har samtidigt aldrig varit större. Vi skickar mat, kläder, medicin och vapen till behövande i Ukraina. Men att informera våra barn om krigets verklighet och ge försvaret ett mänskligt ansikte oroar tydligen, åtminstone vänstern i Tyskland. Socialdemokratiska SPD i Berlin har länge sagt att de inte vill ha försvaret i skolorna: ”keine Bundeswehr an Schulen”.

Det har nyligen skickats ut ett brev från utbildningsdepartementet till alla skolor i Tyskland där man bland annat klargör att det är viktigt med information och det är lärarens roll att presentera dessa ämnen på ett balanserat sätt. Det är ett steg i rätt riktning. Föräldrar i både Sverige och Tyskland behöver förbereda sig bättre på att fler unga kommer att göra värnplikt. Fler kommer att skriva avtal för att krigsplaceras. Det är nödvändigt att vi förbereder oss mer på detta.

Det tror SPD:s partiledare Lars Klingbeil (som delar ledarrollen med Saskia Esken) som just nu besöker Sverige. Under en pressträff i förmiddags sa han att han välkomnar Sveriges Natoansökan. Han tog även upp de tyska debatterna om soldater i skolorna och tydliggjorde sin åsikt, som också synts i media tidigare. Soldater bör få besöka skolor och informera om vad de gör och varför.

Det är en viktig insats för demokratin. För även i Sverige har det uppstått problem med förskolor eller skolor som ska ha bett föräldrar att inte komma i militär uniform, eftersom det ansetts kunna skrämma barnen. Även om händelserna verkar ha varit enstaka fall så är tendensen oroande. I Sverige uppmanas exempelvis föräldrar som ska tjänstgöra utomlands att besöka barnets skola eller förskola och berätta för de andra barnen och personalen om insatsen. Det behöver fortsätta värnas.

Barn är smartare än delar av vänstern i Tyskland tycks tro. Både pandemin och kriget i Ukraina är färska exempel på att ärlighet och öppenhet varar längst. Och verkligheten är att vi behöver prata mer om krig och fred i såväl skolor som samhället i stort.

Katarina O'Nils Franke

Redaktionssekreterare i Axess.

Läs vidare