Vladimir Kara-Murza dömd till 25 års fängelse: Så sänker sig mörkret än mer över Putins Ryssland

En mycket modig man. Foto: Michał Siergiejevicz/Wikimedia.

25 år i fängelse för ”högförräderi”. Domen mot oppositionspolitikern och människorättsaktivisten Vladimir Kara-Murza är ett hån mot allt vad rättvisa heter. Signalen är tydlig: i Putins rike ska ingen våga yppa minsta kritik mot makten eller kriget.

Situationen för oppositionen påminner alltmer om Stalinerans terror än Sovjetunionens sista år. Om invasionskriget mot Ukraina varit ett militärt fiasko för den ryska militären, så har det fungerat som ett effektivt verktyg för Putin att krossa de få motståndsfickor som fanns kvar mot honom.

Kara-Murza är en av dem. Här hans egna ord från rättegången:

– Jag ångrar inte något av detta – jag är stolt över det. Stolt över att Boris Nemtsov drog in mig i politiken. Och jag hoppas att han inte skäms över mig.

– Som sista ord ber man ofta om en friande dom. För en person, som inte har begått ett brott, så vore väl en friande dom det enda rimliga. Men jag ber inte denna domstol om någonting. Jag vet vilken dom jag kommer att få. Det visste jag redan för ett år sedan, när jag i bilens backspegel såg människor i svarta uniformer och svarta masker som sprang efter mig. Det är priset för att inte tiga i dagens Ryssland.

– Men jag vet också att det kommer en dag när mörkret över vårt land skingras. När man kallar svart för svart och vitt för vitt; när man från officiellt håll erkänner att två gånger två faktiskt är fyra; när man kallar ett krig för ett krig, och den som stjäl makten kallas för en usurpator, och de som startat detta krig benämns som brottslingar – inte de som försökte stoppa det. Den dagen kommer, lika säkert som att våren ersätter även den mest bottenfrusna vinter.

2017 intervjuade jag Kara-Murza för SvD:s ledarsida. Det var långt efter Georgienkriget och Krimannekteringen. Trots det sågs frågan om Putinryssland och dess förtryck mot den egna befolkningen främst som en angelägenhet för redan invigda. En annan tid, förvisso, men hur mycket bättre rustade hade vi i Europa inte varit om vi lyssnat på modiga människor som Kara-Murza?

Mötet med honom var med mig länge. Trots det dystra ämnet visade han både humor och värme. Och hans övertygelse om att Ryssland en dag skulle bli något annat än den tragiska diktatur det är i dag var orubblig. Ur intervjuns sista stycke:

”…När vi skiljs åt tänker jag på historikern Kara-Murzas ord om vad den ryska erfarenheten kan säga om dess framtid: alla stora samhälleliga förändringar under 1900-talet har kommit plötsligt och oväntat. Så var det med revolutionsåren 1905 och 1917, samt Sovjets kollaps 1991. Nemtsovs dröm om ett demokratiskt Ryssland kan vara närmare än vad männen i Kreml tror.”

Trots mörkret som fortsätter sänka sig över Ryssland hoppas jag innerligt att han en dag får rätt.   

Erik Thyselius

Medarbetare i Axess.

Läs vidare