VETENSKAP       BILDNING       TRADITION

Sök på axess.se

Sök i
Sortera

Krönika

Ta godhetskommandot

Av Annika Borg

Varje präst som tjänstgjort som jourhavande präst har tagit emot samtal från människor med självmordstankar. Samtalen är anonyma och den som ringer vet att det han eller hon berättar om sig själv stannar hos den präst som lyssnar.

Ofta är samtalen självutlämnande. Det är ett stort ansvar att ta emot sådana förtroenden.

Personen som ringer har valt att söka kontakt, i det valet finns en önskan om att bli förstådd och tagen på allvar. Det finns fortfarande en vilja att söka en annan utväg, ett hopp. Den som lyssnar behöver kalibrera in vilken våglängd den som ringer befinner sig på. Man utvecklar ett sätt att skifta mellan stor försiktighet och rakhet, eftersom båda behövs i samtalet. Att vara klar över gränserna för vad man som själavårdare kan lova eller försäkra – att aldrig lova något som inte är säkert eller möjligt – är något av det viktigaste.

Ofta kan det förtroliga samtalet leda till att ångesten över livet sjunker undan ett stycke, åtminstone för stunden. Vad som händer efter samtalet kan den jourhavande prästen inte veta, bara hoppas och be för. Ibland är det inte möjligt att bryta igenom förtvivlan eller livsledan och nå fram. De gångerna väntar man på nästa pass vid telefonen och önskar att den som ringde hör av sig igen.

Den absoluta tystnadsplikten skapar en förtrolighet där de mörkaste tankarna kan uttryckas och förhoppningsvis förlora lite av sin makt. Kyrkornas tvåtusenåriga själavårdstradition har inget bästföredatum, utan har ett slags evighetshållbarhet.

En del av det som bekymrar mig i samtiden är exploateringen av hjälpbehövande människor. Jag har exempelvis blivit rasande över att de migranter och flyktingar som uppgetts ha uttryckt självmordstankar efter avvisningsbeslut eller andra beslut används som kortsiktig politisk hårdvaluta och exploateras i medierna. Allt detta sker under en förment godhets mantel och anses vara uttryck för högtstående moral.

Men det finns inget moraliskt med att göra politik eller mediedramaturgi av panik och självmordsbenägenhet. En människa med självmordstankar kan aldrig garanteras att livet som genom ett trollslag kommer att bli som han eller hon vill. Inte heller kan någon annan ta på sig ansvaret för en annan människas liv, i detta fall genom löften om att deras politiska påverkan för förändring kommer att ge resultat.

Det är cyniskt att väcka förhoppningar som inte säkert kan infrias och det kan skada den enskilda människan. Att använda människors självmordstankar för att driva en politisk linje och på så sätt öka på den utsatta människans panik genom att själv dras med i den och förstärka den, är huvudlöst.

En människa med självmordstankar behöver hjälp och även vård. Han eller hon ska inte användas som en bricka i ett spel och göras till ett exempel i en pågående kamp, oavsett om den kampen gäller amnesti eller något annat.

Självmordsbenägenhet är komplext. Att få tillbaka lusten att leva handlar om något mer och djupare än att ett enskilt beslut kan göra all skillnad. Att invagga en människa i att allting kommer att bli bra om bara det ena eller det andra går hennes väg, vittnar om en farlig brist på förståelse för det livshotande tillstånd en önskan om att ta sitt liv är.

Självmordstankar ska tas på största allvar och den människa som plågas av dem ska mötas av professionell hjälp och inte av självutnämnda godhetsapostlar. ”Det här handlar om människor” är ett argument som dessa apostlar ofta framför. Det är sant och därför ska de behandlas som människor och inte som exempel eller policyverktyg.

Det är dags att ta godhetskommandot, vända på perspektivet och understryka de moraliskt godtagbara utgångspunkterna: Det är aldrig medmänskligt att spela med allvarliga psykiska tillstånd. Det är inte empati att lova människor att de ska få som de vill och att livet först då blir värt att leva.

Mest lästa just nu

1) Vår tids dogm av Katarina Barrling

2) Vi måste göra motstånd av Magnus Ranstorp

3) Mot brott och slöseri av PJ Anders Linder

4) Sympati från djävulen av Bengt Ohlsson

5) Hinner vi laga pyspunkan? av Anna Dahlberg

Andra som läst denna
artikel har också läst

1) Utan politisk riktning av Anders Sundell

2) Världen krymper inte av Thomas Engström

3) Fast i egna fällan av Anna Victoria Hallberg

4) Suget efter ciggen av Anders Mathlein

NR 6 2017

Axess Magasin

Är en tidskrift inom området humaniora/samhällsvetenskap och utges av Axess Publishing AB. Tidskriftens målsättning är att fungera som en knutpunkt mellan den akademiska och den publicistiska sfären.

 

Chefredaktör: PJ Anders Linder
Redaktörer: David Andersson, Mats Wiklund, Jan Söderqvist.
Redaktionssekreterare: Katarina O’Nils Franke
Redaktionsråd: Peter Elmlund, Thomas Gür, Peter Luthersson, Nathan Shachar, Louise Belfrage
Ansvarig utgivare: Peter Elmlund

 

För att kontakta redaktionen, mejla redaktionen@axess.se.

...