VETENSKAP       BILDNING       TRADITION

Sök på axess.se

Sök i
Sortera

Civilisation

Individualismens baksida

Av Karin Pihl

Moderna människor mår sämre än de borde göra.

Varför mår vi så dåligt när vi borde må så bra? Det frågar Cecilia Wemming i den nyutkomna boken Medelklasskvinnans tysta vrål (Bagger). Det har nästan blivit en följetong i medierna – nyheterna om att unga kvinnor lider av ångest och sömnproblem och stressar sig fram genom livet. I slutet av 2015 var 99 000 kvinnor sjukskrivna för psykiska diagnoser, vilket är en ökning med 71 procent på fem år. Det är något som är fel. Men vad?

Förklaringarna är många. Wemming nämner utseendefixeringen, globaliseringen, de små gemenskapernas minskade betydelse i det urbana storstadslivet, karriärhetsen, den osäkra bostads- och arbetsmarknaden, den politiska maktförskjutningen till anonyma institutioner som EU och IMF, klimatkrisen, hotet från terrorismen, den uppluckrade relationen mellan könen – och frånvaron av religion. Man skulle kunna sammanfatta en del av förklaringarna ungefär så här: individualismen har gått för långt. ”Skolans uppgift är att låta varje enskild elev finna sin unika egenart”, står det i läroplanen. Vi förväntas frigöra oss (men från vad?), ta för oss av livet, ”resa”, oklart vart. Politiker pratar hela tiden om klassresor; det är vart människor är på väg som är det viktiga, inte varifrån de kommer.

Det finns alltså en övergripande idé om att livets mening är att bli en unik personlighet och hitta ett alldeles eget område att lyckas inom. Den uppfattningen ifrågasätts av allt fler. Wemming är en av dem. Och i sin bok Gud: Återkomsten (Libris) skriver teologen Joel Halldorf att ”vår tids moraliska imperativ lyder: följ ditt hjärta”. Halldorf menar att liberalismen har segrat och vi nu har svårt att veta vad vi ska använda friheten till. Det är nog inte en slump att den franske författaren Michel Houellebecq är omåttligt populär i Sverige, kanske för att hans kritik av den nihilistiska västvärlden passar extra bra för världens mest moderna land.

Varför håller vi på så här? Varför känner folk ett så stort behov av att lägga upp bilder på sociala medier, vars enda syfte är att visa hur lyckad, lycklig och framgångsrik man är? Varför går unga tjejer, och killar också för den delen, runt och oroar sig över att inte ha ”lyckats” före 25 års ålder?

Kanske är det för att vi är rädda för döden. Frånvaron av gudstro i det moderna samhället får många konsekvenser. En av dem är att det inte finns något liv efter detta. Det är det här och nu som gäller.

När man dör tar allting slut. På tre generationer är man bortglömd, om två hundra år är det ingen som minns att man ens har existerat. Detta gör att man måste lägga all kraft på att leva så mycket det bara går under den lilla tid man har kvar. Gärna uträtta något stordåd också, så att man kan få en egen Wikipediasida och på så vis bli nästan odödlig. Här finns antagligen också förklaringen till den fanatiska hälsohetsen. Om jag bara dricker tillräckligt många grönkålssmoothies, får jag sju år extra då?

En vanlig kritik är att kristna människor bryr sig mer om livet efter döden än att leva här och nu. På sätt och vis lever vi i filosofen Friedrich Nietzsches idealsamhälle: vi hyllar den starka och framgångsrika människan och har sedan länge släppt tanken på att det finns ett liv efter detta.

Men den moderna människan är knappast livsbejakande. Istället känner hon en oerhörd stress, en panik över att hon riskerar att missa något. Hon drabbas av ”fomo”, fear of missing out, som det heter på nittiotalistiska.

Mest lästa just nu

1) Det växande hatet av Magnus Ranstorp

2) Fascismens gröna våg av Linda Jerneck

3) Inte den virriga typen av Ann-Sofie Dahl

4) Må snön fortsätta falla av Josefin Holmström

5) Politikens analfabeter av Susanne Wigorts Yngvesson

NR 9 2019

Axess Magasin

Är en tidskrift inom området humaniora/samhällsvetenskap och utges av Axess Publishing AB. Tidskriftens målsättning är att fungera som en knutpunkt mellan den akademiska och den publicistiska sfären.

 

Chefredaktör: PJ Anders Linder
Redaktörer: David Andersson, Mats Wiklund, Jan Söderqvist.
Redaktionssekreterare: Katarina O’Nils Franke
Redaktionsråd: Peter Elmlund, Thomas Gür, Peter Luthersson, Nathan Shachar, Louise Belfrage
Ansvarig utgivare: Peter Elmlund

 

För att kontakta redaktionen, mejla redaktionen@axess.se.

...